Extreme hitte leidt tot nieuwe kleur op Australische temperatuurkaarten

08/01/13 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Het is momenteel zo warm in Australië dat het Australische Bureau voor Meteorologie zich genoodzaakt ziet om een nieuwe kleur te introduceren op de temperatuurkaarten: de huidige kleurencode volstaat immers niet om de stijgende temperatuur voor volgende week te voorspellen.

Extreme hitte leidt tot nieuwe kleur op Australische temperatuurkaarten

Net zoals wij krijgen de Australiërs 's avonds een weerbericht voorgeschoteld waarop de verwachtte temperaturen op een landkaart worden weergegeven door middel van kleurencodes. Die gaan van groen (erg koud) over geel en oranje tot dieprood (erg warm).

Nu Australië onder een hittegolf kreunt zat het Australische Bureau voor Meteorologie even met het probleem. In het centrum van het land worden voor het eerst gemiddelde temperaturen boven de 52 graden Celsius verwacht, en daarvoor bestond nog geen kleur. Het gebied krijgt daarom een nieuwe kleur - paars.

Gisteren werd al een veertig jaar oud record overschreden, toen de gemiddelde dagtemperatuur afklokte op 40,3 graden Celsius.

De Australische eerste minister Julia Gillard heeft de hittegolf al in verband gebracht met de klimaatverandering. "Hoewel je geen individueel weerfenomeen kunt linken aan de klimaatverandering, weten we wel dat we meer van dit soort extreme weersfenomenen zullen zien door de opwarming van het klimaat", zei ze bij een bezoek aan Tasmanië, dat getroffen is door hevige bosbranden.

(IPS/KS)

Onze partners