Extreem weer teistert de Aarde

03/07/12 om 16:51 - Bijgewerkt om 16:51

Een overzicht van de droogte, hittegolven, aanhoudende regen en overstromingen die miljoenen mensen op Aarde teisteren.

Extreem weer teistert de Aarde

© Reuters

Droogte en hittegolven, aanhoudende regen en overstromingen. Extreme weersomstandigheden plagen momenteel miljoenen mensen op Aarde. Het zuidoosten van Europa lijdt onder grote hitte, in delen van Azië worden enorme regenbuien gemeld. Elders dreigt de droogte. Een overzicht:

Zware regenval

INDIA: De situatie in de overstromingsgebieden in het noordoosten van India blijft gespannen. Volgens de Indiase media steeg het aantal doden van de moessononweders dit jaar in de deelstaat Assam naar 81. De meeste slachtoffers verdronken of werden door aardverschuivingen bedolven. Volgens de regering moesten twee miljoen mensen tijdelijk hun dorpen verlaten.

Bij landbouwers in het noorden en het westen van India groeit de vrees voor een nieuwe droogte, omdat de regentijd er dit jaar op zich laat wachten.

JAPAN: Overvloedige regen heeft duizenden Japanners op de vlucht gedreven. In verschillende plaatsen op het zuidelijke hoofdeiland Kyushu overstroomde de regen vele wegen. Alleen al in de stad Hita riepen de autoriteiten meer dan 20.000 burgers op hun huizen te verlaten. Dat meldde de Japanse televisiezender NHK. In Asakura werd
een 80-jarige man onder een grondverschuiving begraven, terwijl in Nakatsu een fabriek voortdreef en daarbij een 76-jarige man werd meegesleurd. Van beide mannen ontbreekt volgens lokale media elk spoor.

VERENIGDE STATEN: Vier dagen na de zware onweders in het oosten van de Verenigde Staten zitten nog steeds 1,8 miljoen gezinnen zonder stroom. Bij temperaturen van meer dan 35 graden wordt het leven zonder airco of koelkast voor velen ondraaglijk. In totaal kwamen al minstens 22 mensen door de stormen of de hitte om het leven.

FILIPIJNEN: Twee mensen zijn onder de hevige neerslag op de Filipijnen om het leven gekomen. Een negenjarige jongen en een 29-jarige man stierven, toen een betonnen muur op een rij huizen stortte. Dat deelde de civiele bescherming mee. Twee andere kinderen raakten gewond.

Zware regenval had in de loop van de nacht naar verluidt de fundering van de muur in een voorstad van Manila weggespoeld. Daar en in enkele provincies in het oosten van het land stond het water tot aan de heupen in de straten. Honderden scholen bleven gesloten, tientallen binnenlandse vluchten geannuleerd.

Bosbranden en hittegolven

BULGARIJE: Met paarden en muilezels treedt Bulgarije bij temperaturen van rond de 37 graden op tegen een grote bosbrand in een beschermd gebied. Het vuur breidde zich maandagnacht verder uit. Het EU-land beschikt niet over gepaste vliegtuigen om de brand in het Vitosjagebergte bij Sofia vanuit de lucht te blussen. Zo worden op het
moeilijk toegankelijk terrein paarden en muilezels ingezet, aldus de Bulgaarse media.

Vierhonderd brandweerlieden en vrijwilligers en personeel van Binnenlandse Zaken probeerden tevergeefs de brand in het uitgedroogde berggebied onder controle te brengen.

SLOVAKIJE: Een 94-jarige vrouw, die na een zonnesteek naar het ziekenhuis in Kosice werd gebracht, bezweek daar. Dat berichtten de media onder aanhaling van het ziekenhuis. De weerdiensten hadden twee weken geleden al gewaarschuwd voor de nakende hittegolf. De ziekenhuizen meldden sindsdien dagelijks tientallen mensen,
die wegens de hitte flauw vielen. Met temperaturen van boven de 37 graden Celsius registreerden de Slovaakse meteorologen zondag en maandag het heetste begin van de maand juli in 60 jaar.

OOSTENRIJK: Ook Oostenrijk beleeft sinds de tweede helft van juni een ongewone hittegolf met recordtemperaturen. De 30ste juni was de heetste junidag sinds het begin van de temperatuurmetingen ruim 250 jaar geleden. In de Weense binnenstad bereikte de temperatuur 37,7 graden. Heter was het in het weekeinde in Europa enkel in Spanje en Griekenland.

De watertempertatuur in de meren in het oosten klom naar 28 graden. Ook 's nachts heersen in het oostelijke vlakke land tropische temperaturen, de laagste waarde in Wenen bedroeg circa 25 graden. Op enkele snelwegen kwam het beton naar boven. De spoorwegen berichtten van kleinere "spooruitzettingen", waarbij de rails tot tien
centimeter van positie veranderden.

GRIEKENLAND: De Grieken blijven dit jaar voorlopig van grote bosbranden gespaard. Ongewoon voor het land, dat bijna iedere zomer door een hittegolf en bosbranden wordt geteisterd, zijn ook de betrekkelijk verdraagbare temperaturen. Wegens de sterke noorderwind heersen tot nog toe aan de Egeïsche Zee normale temperaturen van 32 tot 36 graden.

"De natuurlijke ventilator werkt - hij draait dit jaar op volle toeren", luidde het in de weersvoorspelling op televisie.

CYPRUS: De brandweer bestrijdt sinds dinsdag een grote brand op het Akamas schiereiland in het noordwesten. De brand ontstond in de omgeving van de Baden van Aphrodite, een toeristische trekpleister.

Twintig vrachtwagens en twee helikopters zijn ingezet om de vuurhaard te bestrijden samen met de civiele bescherming en de bewoners van omliggende dorpen. De brand bedreigt hectares wilde natuur en landbouwgronden. Een Britse militaire basis op het eiland zal op vraag van de Cypriotische regering een blushelikopter ter beschikking stellen. Momenteel lopen er geen woningen rechtstreeks gevaar.

Wispelturig Polen

POLEN: Onweders, hagel, zonneschijn en eerder temperaturen van april. In Polen toont het weer zich nukkig. In Mazurië in het noordoosten van het land brak maandagnacht een hevig onweer los, twee gebouwen werden door een blikseminslag platgebrand. In de West-Poolse regio Lubuskie rukte de brandweer sinds het weekend meer dan 300 keer uit om na de zware regenval overstroomde kelders leeg te pompen. In Warschau waren er ondanks temperaturen rond 30 graden Celsius herhaaldelijk hagelbuien met hagelkorrels zo groot als erwten tot hazelnoten. (Belga/SD)Onze partners