Extreem weer kost Europees transport 15 miljard per jaar

05/07/12 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

Extreme weersomstandigheden kosten de Europese transportsector minstens 15 miljard euro per jaar. Ongevallen zijn verantwoordelijk voor de grootste kost, maar op termijn zullen files het leeuwendeel uitmaken.

Extreem weer kost Europees transport 15 miljard per jaar

© Thinkstock

Extreme weersomstandigheden kosten de Europese transportsector minstens 15 miljard euro per jaar. Ongevallen zijn verantwoordelijk voor de grootste kosten, maar op termijn zullen files het leeuwendeel uitmaken.

Wegtransport meest kwetsbaar

Het Finse VTT Onderzoekscentrum voor Techniek berekende de kosten voor de transportsector in de 27 lidstaten van de Europese Unie. Uit de grootschalige studie blijkt dat wegtransport het meest kwetsbaar is voor extreem weer, omdat het nog steeds het grootste volume voor zijn rekening neemt en niet professioneel of centraal beheerd wordt zoals andere verkeersstromen.

Extreem weer leidt op de weg vooral tot ongevallen, terwijl de gevolgen zich bij andere transportsystemen, zoals vliegverkeer of het spoor, voornamelijk tot vertragingen beperken. Met name vliegverkeer is erg kwetsbaar voor vertragingen. De kosten voor de maatschappijen en hun klanten lopen in de miljarden euro's per jaar, stelt het VTT.

Kosten door vertragingen lopen op

De kosten voor het wegverkeer kunnen licht dalen door de verbeterde veiligheid van voertuigen, en warmer weer kan voor beter omstandigheden zorgen. Maar daar staat tegenover dat de kosten door vertragingen waarschijnlijk zullen oplopen. De groei van 1 à 2 procent per jaar van de transportsector in combinatie met een economie die steeds meer waarde hecht aan stipte en flexibele leveringen, dreigen de kosten weer in de hoogte te jagen.

Mogelijke oplossingen

De wetenschappers breken een lans voor betere communicatiesystemen om het wegtransport in goede banen te leiden. Maar een verlaging van het aantal voertuigen zou de meeste impact hebben, zegt de studie. Dat kan met een beter openbaar vervoer dat mensen weglokt van de weg en oplossingen zoals thuiswerk. Zo is er op de wegen meer plaats voor professioneel vervoer en dalen ook de milieukosten van het wegverkeer.

Impact van klimaatverandering moeilijk in te schatten De impact van de klimaatverandering op extreme

weersomstandigheden en dus de kosten van transport is bijzonder moeilijk in te schatten, zeggen de onderzoekers. In Noord-Europa kan het veranderende klimaat tot meer sneeuw en ijs leiden, en dus tot meer ongevallen. In zuidelijke landen is meer kans op hittegolven, waarvan de gevolgen nog onvoldoende bestudeerd zijn, zegt de studie. (IPS/GM)

Lees meer over:

Onze partners