Europa wil meer ruimte voor legkippen

© Franky Verdickt

Vanaf 1 januari 2012 geldt in heel Europa een verbod op klassieke legbatterijen. Een mooie overwinning voor de dierenbeschermers.

Vanaf 1 januari 2012 geldt in heel Europa een verbod op klassieke legbatterijen. Een mooie overwinning voor de dierenbeschermers, al zullen veel Europese kippen gewoon in kooien gehuisvest blijven. In België is bovendien niet eens de helft van de pluimveebedrijven klaar voor de switch naar grotere kooien.

De omstreden legbatterijen, kleine hokjes waarin grote aantallen kippen op elkaar worden gepropt, moeten eind dit jaar van Europa op de schroothoop. Legkippen moeten voortaan ruimer worden gehuisvest, al is het niet zo dat alle kippen in Europa opeens vrolijk in de buitenlucht zullen kunnen rondlopen en eieren leggen.

Wel wordt het minimale comfort van legkippen een beetje vergroot. In de klassieke batterijkooi beschikt een kip over 550 cm² leefruimte, het beruchte A4’tje. Net genoeg om te staan of te zitten, maar bewegen is er niet bij.

Volgens de nieuwe Europese normen kunnen vanaf 2012 alleen nog zogeheten ‘verrijkte’ kooien door de beugel. In verrijkte kooisystemen zitten kippen nog steeds knus bij elkaar, maar de hokken zijn hoger en ruimer bemeten en elke kip heeft minstens 750 cm² ter beschikking. Ook is er een zitstok en scharrelmateriaal, al zitten de kippen wel nog steeds op roosters.

Ook verrijkte kooien krijgen van dierenrechtenorganisaties als GAIA een onvoldoende. ‘Een kooi blijft een kooi’, zegt GAIA-voorman Michel Vandenbosch. ‘Je ziet nauwelijks een verschil tussen een kip uit een klassieke of een verrijkte kooi. Het blijven gepluimde scharminkels.’

Kippencomfort

Toch plaatst de gedwongen verhoging van het kippencomfort Belgische pluimveehouders voor grote problemen. Volgens cijfers die de federale overheidsdienst Dierenwelzijn aan de Europese Commissie bezorgde, zaten op 1 april van dit jaar 4.677.000 dieren, ruim de helft van alle Belgische legkippen, nog in oude legbatterijen. Als het verbod eind dit jaar ingaat, zullen dat er naar schatting nog altijd 2.237.000 zijn. Ook een latere enquête van de FOD Dierenwelzijn laat zien dat niet eens de helft van de Belgische pluimveebedrijven klaar is voor de switch.

Dat lijkt vreemd, want het gaat om een Europese richtlijn uit 1999 in verband met het welzijn van legkippen. Hoe kan het dat heel wat Belgische pluimveehouders nu in een race tegen de klok zijn verwikkeld en het twaalf jaar na die goedkeuring toch niet bijtijds zullen redden?

Johan Zoons, directeur van het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, zegt dat veel pluimveehouders geloofden dat de bui wel zou overwaaien. ‘De sector, die vierkant tegen was, heeft lange tijd gedacht dat Europa wel zou terugkrabbelen of toch zeker de deadline van 2012 zou opschuiven.’ (HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content