Europa wil afsnijden van haaienvinnen volledig verbieden

© Reuters

De Europese Commissie wil het afsnijden van haaienvinnen aan boord van vissersschepen verbieden.

De Europese Commissie wil het afsnijden van haaienvinnen aan boord van vissersschepen verbieden. De Commissie wil een einde maken aan de praktijk waarbij vissers de vinnen van vaak nog levende haaien aan boord afsnijden en vervolgens het dier opnieuw in zee gooien om meer ruimte te maken op het schip.

De “afschuwelijke” praktijk moet volgens eurocommissaris voor Visserij Maria Damanaki zonder uitzondering verboden worden in de Europese wateren. Damanaki wil ook dat Europese schepen elders in de wereld haaien mét vinnen aan wal brengen.

In Europa bestaat reeds een verbod op het afsnijden van haaienvinnen, maar die reglementering laat enkele achterpoortjes open. Zo is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan om de vinnen aan boord af te snijden en de vinnen en karkassen vervolgens in verschillende havens binnen te brengen, wat de controle moeilijk maakt.

Het nieuwe Europese verbod richt zich vooral op Spaanse en Portugese schepen. Vorig jaar besloten ook de Verenigde Staten reeds om een verbod in te voeren op het afsnijden van de haaienvinnen. Sommige haaienbestanden staan sterk onder druk als gevolg van aanzienlijke stijging van de vraag naar haaienvinnen. Haaienvinnensoep is in de Aziatische keuken zeer populair. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content