Europa tikt België op vingers over legkippen

© Reuters

Elke legkip in de Europese Unie moet over een batterij met een oppervlakte van minstens 750 cm2 kunnen beschikken, een legnest, strooisel, zitstokken en voorzieningen die het doorgroeien van nagels voorkomen. België voldoet nog steeds niet aan die verplichtingen die dateren van 1999.

De Europese Commissie is een inbreukprocedure tegen België gestart omdat ons land nog geen verbod uitgevaardigd heeft tegen te kleine en onaangepaste kooien voor legkippen. België wordt gevraagd zo snel mogelijk de Europese richtlijn om te zetten die kippen meer leef- en scharrelruimte geeft.

De betrokken richtlijn werd in 1999 aangenomen. Elke legkip in de Europese Unie moet volgens die tekst over een batterij met een oppervlakte van minstens 750 cm2 kunnen beschikken, een legnest, strooisel, zitstokken en voorzieningen die het doorgroeien van nagels voorkomen.

Europa gaf de lidstaten tot 1 januari 2012 de tijd om voor een vlotte overgang te zorgen en de richtlijn uit te voeren. België en twaalf andere landen hebben dat niet of niet volledig gedaan. Door de klassieke, niet-aangepaste kooien nog altijd toe te laten, creëren die landen “een concurrentienadeel voor bedrijven die geïnvesteerd hebben om aan de nieuwe maatregelen te voldoen”, vindt de Commissie.

Gedoogperiode

Volgens cijfers van eind 2011 leven in België nog steeds ongeveer drie miljoen legkippen in klassieke legbatterijen. Voor de dertien landen die de richtlijn niet respecteren, werd een soort gedoogperiode tot midden 2012 uitgewerkt. Verse eieren van kippen die in niet-aangepaste kooien leven, mogen niet meer op de markt worden gebracht, maar kunnen wel nog industrieel verwerkt worden.

Als België de richtlijn aan zijn laars blijft lappen, kan de Commissie ons land uiteindelijk voor het Hof van Justitie dagen.

FOD Volksgezondheid

De dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid verduidelijkt dat België de richtlijn die een verbod vraagt op klassieke batterijen voor legkippen al in 2005 heeft omgezet, maar het dat de pluimveehouders niet gevolgd zijn. “Zij maakten de omschakeling laattijdig, maar worden nu onder druk gezet”, aldus Van Tilburgh van de FOD Volksgezondheid. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content