EU dreigt klimaatdoelstellingen voor 2050 te missen

27/11/12 om 04:07 - Bijgewerkt om 04:07

Als de EU niet dringend hard voor energiebesparingen en hernieuwbare energie gaat, dan haalt ze nooit haar klimaatdoelstellingen voor 2050. Dat staat in een nieuw WWF-rapport.

EU dreigt klimaatdoelstellingen voor 2050 te missen

© Reuters

De EU wil haar uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 verminderen met 80 tot 95 procent verminderen. Wil dat lukken, dan moet er dringend een prioriteit worden gemaakt van energiebesparing en hernieuwbare energie. Anders dreigt de EU haar doelstellingen niet te halen. Dat blijkt uit een rapport dat de natuurbehoudsorganisatie WWF heeft vrijgegeven bij de start van de klimaattop in Doha (Qatar).

40 procent

In het rapport "Cutting energy related emissions the right way" luidt het dat Europa momenteel afstevent op een reductie van de uitstoot met 40 procent tegen 2050. Als er geen bijkomende maatregelen worden genomen, zal de EU dus ver onder zijn doelstelling blijven steken, aldus WWF.

Volgens de organisatie is het cruciaal dat er wordt ingezet op energiebesparing en hernieuwbare energie, in plaats van op de "gevaarlijke en schadelijke" fossiele brandstoffen en kernenergie.

Voorts wordt in het rapport benadrukt dat de "Energy Roadmap 2050" van de Europese Commissie slechts rekening houdt met een relatief beperkt aantal mogelijkheden om tot een koolstofarme economie te komen.

Onaanvaardbare risico's

Aan het huidige ritme van energiebesparingen zal geen van de Europese scenario's om tot een koolstofarme economie te komen, zorgen voor een vermindering van de uitstoot met 85 procent tegen 2050, zegt WWF nog.

Nochtans kunnen volgens de organisatie "onaanvaardbare risico's van klimaatverandering enkel worden voorkomen als de ontwikkelde landen hun uitstoot van broeikasgassen verminderen met 40 procent tegen 2020 en 95 procent tegen 2050. Door dit te bereiken zal de waarschijnlijkheid van een opwarming van minder dan 2 graden Celsius toenemen". (Belga/TV)

Onze partners