Eten we in 2050 kwal in plaats van vis?

© Getty

De Gentse Universiteit zoekt voor haar restaurants naar duurzame alternatieven voor vis.

Vanaf 1 januari 2013 koopt de Gentse Universiteit enkel nog vis en zeevruchten afkomstig van duurzame visserij of viskweek. Rector Paul Van Cauwenberge, logistiek beheerder Diederik Mangeleer en academisch beheerder Koen Goethals tekenden daarvoor een charter.

Als smaakmaker kregen studenten deze week de kans om kwal te proeven in plaats van een broodje tonijn. “Misschien wordt kwal wel het enige alternatief voor vis in 2050”, klinkt het.

Verantwoorde viskeuze

Wie in de Duurzame-VISweek in de resto’s van de Universiteit kwam eten, kreeg een “VISwijzer” die helpt bij het maken van een verantwoorde viskeuze.

In november 2011 ging de onderzoeksgroep Mariene Biologie van de Gentse Universiteit van start met het “Duurzame VIS@UGent-project”. “Hierin worden de aankopen van vis en zeevruchten door de UGent aan een duurzaamheidsevaluatie onderworpen”, aldus Arne Kinds van de onderzoeksgroep Mariene Biologie. “Vervolgens wordt samen met de afdeling Maaltijdvoorzieningen gezocht naar duurzame alternatieven voor vis die niet goed scoort.”

Die duurzaamheidsevaluatie houdt rekening met biologische kenmerken, de vangstlocatie en -methode en beheersmaatregelen. Vanaf 1 januari 2013 zal duurzaamheid als criterium worden opgenomen bij het plaatsen van bestellingen van vis en zeevruchten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content