Er komt geen einde aan de vrieskoude: het wordt bibberen tijdens de paasvakantie

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Wie de paasvakantie in eigen land doorbrengt, hoeft zijn dikke winterkleren nog niet op te bergen. Er komt voorlopig geen einde aan de vrieskoude.

Het weer in ons land wordt gegijzeld door een blokkade in de atmosfeer. Dat heeft tot gevolg dat zich lange tijd hetzelfde weertype voordoet. De vorige spectaculaire blokkade dateert van juni 2007. Dat werd de heetste junimaand sinds het begin van de metingen.

Jammer genoeg hebben we dit keer te maken met een zeer uitzonderlijk koud weertype. Het einde daarvan is niet in zicht. De Paaseieren zullen bevroren zijn. Ook de rest van de Paasvakantie blijft het uitzonderlijk koud.

Sneeuw

‘Er komt voorlopig geen einde aan de vrieskoude,’ zegt weerman Eddy De Mey. ‘De lucht wordt aangevoerd uit het noordoosten en zowel in het noorden als in het oosten is het nu heel erg koud. In Moskou is in maart nog nooit zoveel sneeuw gevallen. Ook in Polen en in het oosten van Duitsland blijft het koud.’

Vriestemperaturen

Door een blokkade in de atmosfeer wordt ons land voor lange tijd geteisterd door hetzelfde weertype. ‘Het is al koud vanaf de tweede week van januari, met ’s nachts vriestemperaturen,’ weet Eddy De Mey. ‘Begin maart hebben we dan een plotse, maar vooral korte opstoot van de temperaturen tot bijna 20 graden gehad. Daarna is het opnieuw erg koud geworden en erg koud gebleven.’

Paasvakantie

Een structurele verandering van weer zit er niet aan te komen. Het kwik daalt nog zeker tot een heel eind in de paasvakantie tot onder nul. ‘De paaseieren zullen bevroren zijn,’ zegt De Mey. ‘Zeker tot en met woensdag zal het ’s nachts vriezen. Overdag stijgen de temperaturen niet boven 7 graden. Dat is zeker 5 graden kouder dan de normale gemiddelde temperatuur. Later in de paasvakantie, zeker tot 10 april, kan het kwik overdag stijgen tot 10 graden, maar ook dat is nog altijd veel te koud voor de tijd van het jaar.’

Geen neerslag

Het enige lichtpuntje is dat er de komende dagen geen of zo goed als geen neerslag zal vallen. ‘Heel misschien valt er nog een vlokje sneeuw, maar dat zal dan toch heel weinig zijn en eerlijk gezegd, verwacht ik dat niet,’ zegt De Mey.

Wie de paasvakantie niet al bibberend wil doorbrengen, is dus zo goed als verplicht om op vakantie naar de zon te vertrekken. Een record aantal landgenoten heeft die keuze al gemaakt. Er zijn vooral veel last minute tickets verkocht van Belgen die de koude beu zijn.

Volgens Eddy De Mey komt het er in eigen land vooral op aan om de wind te vermijden. ‘Wie zich een plekje zoekt in de zon en uit de wind, merkt dat het al aangenaam warm aanvoelt.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content