Enorme scheur in zuidpoolgletsjer kan zware gevolgen hebben

15/10/12 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

De 29 kilometer lange scheur in de Pine Island-gletsjer is zo groot dat een enorme ijsberg van 880 vierkante kilometer dreigt af te breken.

De NASA gaat op Antarctica de enorme scheur onderzoeken die vorig jaar in de Pine Island-gletsjer, aan de westelijke rand van Antarctica, is ontdekt. Het doet dat door met een vliegtuig urenlang boven het gebied te vliegen.

De NASA wil nagaan hoe groot het risico is dat er een ijsberg afbreekt door de scheur van 30 kilometer lang, 80 meter breed en 60 meter diep. De eerste vlucht van de nieuwe campagne Operation IceBridge vond vrijdag plaats en duurde elf uur. Tot midden november gaat een DC8-toestel vanaf Punta Arenas, in het uiterste zuiden van Chili, vluchten uitvoeren boven Antarctica.

IJsdikte

Behalve aan het snel veranderende ijs van de Pine Island-gletsjer besteden de onderzoekers aandacht aan ijsstromen die nog niet onderzocht werden.

Een digitale camera aan boord van het vliegtuig maakt voortdurend hogeresolutiebeelden waarmee gedetailleerde kaarten kunnen worden gemaakt. Tegelijk meten allerlei instrumenten, die onder meer van laser- en radartechnologie gebruik maken, veranderingen in reliëf, sneeuwdiepte, ijsdikte en waterholtes onder het ijs.

Het moet allemaal gegevens opleveren die een beter beeld geven van de mogelijke gevolgen van de klimaatverandering voor het zuidpoolgebied. De Antarctische ijskap bevat 90 procent van al het bevroren zoetwater op aarde.

Het noordpoolijs bereikte dit jaar een minimumrecord, maar het zuidpoolijs groeit net wel. (IPS/TE)

De 29 kilometer lange scheur in de Pine Island-gletsjer is zo groot dat een enorme ijsberg van 880 vierkante kilometer dreigt af te breken.

Onze partners