Engeland kreunt onder 'droogtefront'

16/04/12 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Het grootste deel van Engeland kreunt onder een droogtefront. Het land kreeg vorig jaar ook al te maken met de droogste periode in 90 jaar.

Engeland kreunt onder 'droogtefront'

© Reuters

Grote delen van de Midlands en het Zuidwesten verkeren officieel in een toestand van totale droogte. Watermaatschappijen kunnen vanaf nu het waterverbruik rantsoeneren voor gezinnen en bedrijven. Een tuinslangverbod, dat eerder al werd ingeroepen, kan nu worden verlengd over grotere gebieden.

Verstandig gebruik De laatste weken viel er te weinig regen om het grondwater en de rivierbeddingen tot een geruststellend niveau te laten stijgen. "We raden iedereen aan om het water verstandig te gebruiken", reageert Trevor Bishop, hoofd van de waterbevoorrading bij het Britse Environment Agency.

2011 droogste jaar

"2011 was het droogste jaar in de Midlands in 90 jaar. Het is essentieel dat we minder water verbruiken om de watervoorraad in de droogste gebieden te vrijwaren, nu het ook in 2012 bedroevend weinig regent", klinkt het bij Caroline Spelman, staatssecretaris voor Voedsel, Milieu en Landelijke Aangelegenheden.

Ecologische ramp

De droogte kan leiden tot een ecologische ramp voor de plaatselijke fauna en flora, maar ook voor de landbouw en de kwaliteit van de grond op lange termijn. Zelfs Wales, een van de natste gebieden in het Verenigd Koninkrijk, krijgt te kampen met schadelijke gevolgen. Enkel de gebieden in het uiterste noorden van Engeland krijgen nog voldoende regenbuien.

Fauna bedreigd

Niet alleen draaien bedrijven en gezinnen de kranen toe voor zichzelf, maar ook voor de dieren die er leven. Vooral amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders lopen een groot risico omdat de droogte hun broedseizoen overschaduwd. Vissen krijgen het hard te verduren: zij zien door de droogte hun poelen slinken. Ook bosbranden zijn reëel als de droogte in de zomer verder aanhoudt. (SDG)

Lees meer over:

Onze partners