Elektrische lading maakt bijen en hommels makkelijke prooi voor spinnen

Bijen en hommels komen in spinnenwebben terecht omdat ze kleine elektrische ladingen bevatten.

Door hun elektrische lading geraken insecten snel in spinnenwebben verstikt en worden ze een gemakkelijke prooi voor spinnen. De lading van insecten trekt namelijk de spinnendraad van spinnenwebben aan. Dit werd ontdekt door biologen van de universiteit van California. De biologen bestudeerden de webben van de Europese middelgrote kruisspin. Hun onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports.

Vast in spinnenweb Vliegende insecten zoals honingbijen, hommels en vliegen ontwikkelen kleine positieve elektrische ladingen. De positieve elektrische lading maakt de insecten erg kwetsbaar voor spinnen. Spinnenwebben zijn negatief of neutraal geladen en worden daardoor aangetrokken door positief geladen insecten.

‘Insecten kunnen gemakkelijk elektrostatische lading krijgen door te lopen over geladen oppervlakken of door te vliegen in een luchtstroom van geladen deeltjes’, zegt Victor Manuel Ortega-Jimenez, een bioloog van de universiteit van California. ‘We hebben aangetoond dat elektrisch geladen insecten snel kunnen vastraken in de draden van spinnenwebben. Ze worden daardoor sneller als prooi gevangen’, legt de bioloog uit.

Steeds minder honingbijen

Vooral voor de honingbijen en hommels is de ontdekking geen goed nieuws. De populatie van de honingbijen is de laatste twintig jaar gehalveerd en er zijn ook steeds minder hommels. De insecten werden getroffen door ziektes, pesticides en klimaatverandering. Bovendien zijn er steeds minder bloemenweiden waar de insecten voedsel kunnen zoeken.

Spinnen slagen er ook beter in insecten te vangen. De webben van de spinnen worden immers steeds gespecialiseerder. ‘Met een hogesnelheidscamera kun je zien dat het spinnenweb vervormt en het insect aanraakt voordat die het web bereikt’, legt Ortega-Jimenez uit.

De elektriciteit levert gelukkig ook nog voordelen op voor insecten. Omdat bloemen negatief geladen zijn, blijft het nectar en stuifmeel van de bloemen kleven aan de bijen. Ook zouden honingbijen door hun elektrische lading kunnen communiceren met elkaar. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content