Elektriciteit een derde duurder door zonnepanelen

20/10/11 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Een doorsnee gezin moet een derde meer betalen voor elektriciteit dan een jaar geleden. Het grootste deel van de meerkost is nog altijd het gevolg van de kosten voor elektriciteit uit zonnepanelen op daken van bedrijven en particulieren.

Elektriciteit een derde duurder door zonnepanelen

© Imageglobe

De elektriciteitsprijs voor een residentiële gebruiker is in een jaar tijd met 33 procent gestegen. Dat meldt De Morgen op basis van berekeningen van energietoezichthouder CREG. Voor een doorsnee gezin zou de stijging neerkomen op een meerprijs van 182 euro. Voor de prijsvergelijking nam de CREG een klant bij Electrabel in het distributiegebied van Gaselwest. In augustus 2010 kostte een megawattuur stroom 175 euro. Dat steeg tot 232 euro in juli 2011, of een stijging met 57 euro. Bij een doorsnee jaargebruik van 3,5 megawattuur komt dat neer op 182 euro extra.

Zonnepanelen

De prijsstijging is voor het grootste deel toe te schrijven aan het verhoogde distributienettarief van Gaselwest, dat met 35euro steeg. Dat is volgens de CREG te wijten aan "de hoogoplopende kosten van de opkoopverplichting van groenestroomcertificaten en van de REG-premies (voor energiebesparende maatregelen)." Het gaat hierbij voor het overgrote deel om kosten voor stroom uit zonnepanelen.

Ook aardgas duurder

De leveranciersprijs van Electrabel steeg met 7,65 euro. De rest van de prijsstijging is toe te schrijven aan heffingen en de hogere bijdrage voor hernieuwbare energie.

Ook aardgas werd duurder voor de gezinnen. De prijs steeg met 13 procent in een jaar. Ook die stijging heeft te maken met een combinatie van stijgende tarieven voor distributie en levering met hogere heffingen. (Belga/EE) Volg Knack Planet Earth op Facebook

Lees meer over:

Onze partners