Eet meer kwal

30/05/13 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

De oceanen zitten vol kwallen. Die vormen een bedreiging voor de visbestanden. De Verenigde Naties doen daarom een opmerkelijke oproep om wat vaker kwal in onze gerechten te verwerken.

Eet meer kwal

© Thinkstock

In zijn recent gepubliceerd rapport doet het Wereldvoedsel- en Landbouwprogramma van de Verenigde Naties (FAO) een opmerkelijke aanbeveling: het aanmaken van voedselproducten op basis van kwallen, teneinde de verbreiding van dit dier, dat de visbestanden bedreigt, tegen te gaan.

Gerechten op basis van kwallenEr zijn meer en meer kwallen in 's werels oceanen, stellen de VN vast. Deskundigen gewagen van een "oceaan van kwallen" die bezig is een "ocaan van vissen" te verdringen. "Als u er niet in slaagt om kwallen te bestrijden,.....eet ze", luidt het advies van deze experts. Zij suggereren de aanmaak van voedsel op basis van kwallen.

Volgens de FAO kan de sterke aangroei van de kwallenpopulaties één van de hoofdoorzaken zijn voor het inkrimpen van de visbestanden in de Middellandse en Zwarte Zee. Die sterke aangroei verklaart de organisatie onder andere door overbevissing. Die zorgt voor het verdwijnen van zeeroofdieren. Er ontstaat een vicieuze cirkel, want kwallen voeden zich met larven van vissen en jonge vissen.

'Onsterfelijke kwal'

Het rapport heeft nog een andere suggestie in petto: de exploitatie van de "onsterfelijke kwal" (Turritopsis nutricula). Die dieren kunnen het verouderingsproces omkeren. Zij zijn dus veelbelovend voor het ontwikkelen van regenererende producten voor de mens. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners