Eerste witte volwassen orka in het wild gespot

23/04/12 om 18:51 - Bijgewerkt om 18:51

Wetenschappers spotten de eerste witte volwassen orka in de Beringzee. Hij kreeg de weledele naam 'ijsberg'.

Eerste witte volwassen orka in het wild gespot

© AFP

Voor de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka hebben wetenschappers voor het eerst een volwassen witte orka in het wild kunnen waarnemen. De witte mannelijke schoonheid kreeg de naam 'ijsberg' mee. Hij laat zich vergezellen door zijn moeder en zijn broers.

Ijsberg is volwassen orka
Witte orka's zijn geen uitzondering en het is niet de eerste keer dat een witte orka in het wild wordt waargenomen. Alleen waren die dieren een stuk jonger dan het huidige waargenomen exemplaar. 'Ijsberg' is een volwassen witte orka. Daarover bestaat niet de minste twijfel. Zoals zijn volwassen zwarte soortgenoten heeft hij een volgroeide rugvin van ruim 2 meter. Wetenschappers schatten dat 'ijsberg' ongeveer 16 jaar moet zijn, mogelijk zelf iets ouder omdat zijn rugvin ietwat gekarteld is.

Albinisme
'Ijsberg' zal verder gevolgd worden om meer over zijn gezondheidstoestand te weten te komen en over zijn witte kleur. Witte orka's dragen meestal het 'albinogen' in zich en zijn drager van diverse medische afwijkingen en ziekten. Maar dat is dus niet zeker bij dit exemplaar. Een wit dier is niet per definitie een albino. In eerste instantie zal nu getracht worden om opnames van de ogen van het dier te maken, later volgt misschien een biopsie.

Mannelijke orka's kunnen 50 tot 60 jaar oud worden, hoewel de gemiddelde leeftijd meestal 30 is. (INM) Volg Planet Earth op Facebook

Lees meer over:

Onze partners