Eerste ‘melanistische’ muurhagedissen gespot in België

© ThinkStock

Voor het eerst zijn in ons land ‘melanistische’ (zwarte) muurhagedissen gezien. Melanisme is de tegenpool van albinisme en ontstaat door een opstapeling van donkere pigmenten in de huid, voornamelijk melanine.

Voor het eerst zijn in ons land ‘melanistische’ (zwarte) muurhagedissen gezien. Melanisme is de tegenpool van albinisme en ontstaat door een opstapeling van donkere pigmenten in de huid, voornamelijk melanine. Dat meldt Natuurbericht.be.De zwarte muurhagedissen zijn gezien langs een Oost-Vlaamse spoorwegberm. Bekijk een foto van een van de diertjes op natuurbericht.be.

Voordelen

‘Melanisme kan zijn oorzaak vinden in een evolutionair proces waarbij de zwarte kleur voordelen biedt, bijvoorbeeld omdat deze dieren meer zonnewarmte accumuleren en zo beter kunnen overleven in een kouder milieu, waardoor zich een micro-evolutie manifesteert’, zeggen Robert Jooris en Dominique Verbelen van Hyla, de amfibieën en reptielenwerkgroep van Natuurpunt.

Het voor muurhagedissen zeldzame fenomeen van melanisme werd eerder al vastgesteld bij onder meer de levendbarende hagedis. Muurhagedissen is het echter een zeldzaam verschijnsel, dat vooral optreedt in alpiene en eilandpopulaties.

Muurhagedissen

In Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er 18 allochtone populaties muurhagedissen bekend, die ook voortplanten, en normaal gekleurd en getekend zijn.

‘Twee populaties werden opzettelijk uitgezet in een private tuin. De andere populaties hebben zich ontwikkeld uit eenmalige of herhaalde toevallige introducties, hetzij als verstekelingen tijdens goederentransport per trein of vrachtwagen, hetzij door transport van ballast ter versteviging van spoorlijnen.

Waarnemingen melden

Omdat er wellicht nog meer populaties van de reptielensoort in de schrale en stenige leefgebieden langs het spoorwegennet voorkomen, vraagt Natuurpunt waarnemingen te melden op waarnemingen.be.

De noordelijke grens van het natuurlijk verspreidingsgebied van de muurhagedis in België ligt grosso modo ten zuiden van Samber en Maas. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content