Eerste bultrugwalvis gespot voor Belgische kust

02/10/11 om 09:50 - Bijgewerkt om 09:50

Zaterdag is voor de Belgische kust voor het eerst een levende bultrugwalvis gespot.

Eerste bultrugwalvis gespot voor Belgische kust

© ImageGlobe

Voor het eerst is voor de Belgische kust een levende bultrugwalvis gespot. Het wellicht jonge dier werd zaterdag gezien ter hoogte van de Thorntonbank nabij het C-Power windmolenpark, zowat 25 kilometer voor de kust van Zeebrugge.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft de Kustwacht Oostende ingelicht om de scheepvaart op de hoogte te brengen. "De soort is bijzonder gevoelig voor aanvaringen," aldus Jan Haelters van het KBIN.

Zeldzaam

Bultrugwalvissen kunnen tot 15 meter lang worden en tot 30 ton wegen. Ze brengen veelal lente en zomer door in voedselrijke en koude noordelijke wateren. In het najaar trekken ze naar tropisch water om te paren en kalven.

De zoogdieren komen voor in alle wereldzeeën, maar zijn in het zuidelijk deel van de Noordzee bijzonder zeldzaam. Haelters: "Wellicht is de soort herstellende na het stopzetten van de jacht en mogelijk kampen bultrugwalvissen met een voedselschaarste in hun normale voedselgebieden".

Het is voor België het eerste met zekerheid vastgestelde levende exemplaar. In 2006 (Nieuwpoort) en in 1751 (Blankenberge) spoelde een dode bultrugwalvis aan.

Sinds 2003 werden er vijf bultruggen voor de Nederlandse kust gezien en ook een aantal voor de Franse kust. "Het gaat vermoedelijk om een dier dat niet eerder in Nederland gezien werd. Bultrugwalvissen hebben elk een verschillende rugvin, maar die werd nog niet gefotografeerd". (Belga/KVDA)

Onze partners