Eenzame grijze wolf OR-7 heeft al meer dan 4800km afgelegd

07/01/13 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

De eenzame grijze wolf OR-7 heeft sinds hij zijn roedel verliet in 2011 al meer dan 4800 kilometer afgelegd, zo schrijft NRC. Amerikaanse biologen kunnen de reisweg van de wolf volgen dankzij zijn elektronische halsband.

Eenzame grijze wolf OR-7 heeft al meer dan 4800km afgelegd

De grijze wolf OR-7 krijgt behoorlijk wat aandacht. Nadat hij uitgeweken is van Oregon naar Californië is hij de enige in zijn soort in de Amerikaanse staat. Sterker nog: de grijze wolf is al bijna honderd jaar niet meer in Californië gesignaleerd. Biologen volgen het met GPS-uitgeruste dier dus met argusogen op.

De grijze wolf behoorde tot de Imnaha roedel die in het Noordoosten van Oregon woonde. In februari 2011 kreeg ieder lid van de roedel grijze wolven een elektronische halsband om het migratiegedrag van deze bedreigde diersoort te bestuderen. Een half jaar later verliet OR-7 de roedel, vermoedelijk op zoek naar een wijfje om mee te paren.

Ondertussen heeft het dier -dat begrijpelijk de bijnaam 'Journey' heeft meegekregen- al 4800 kilometer afgelegd en dat is heel wat in vergelijking met zijn soortgenoten die meestal binnen een straal van 160 kilometer van hun geboorteplaats blijven rondzwerven.

Ondanks het feit dat het dier bijna uitgestorven is -en zelfs de enige in zijn soort in Californië- is niet iedereen even blij met de amoureuze zoektocht van de grijze wolf. Biologen vrezen dat de boeren er niet voor zullen terugdeinzen het geweer op de schouder te nemen om hun veestapel te beschermen. (KS)

Onze partners