'Eenzame George' was dan toch niet zo eenzaam

22/11/12 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

De deze zomer gestorven reuzenschildpad was niet de laatste in zijn soort zoals werd aangenomen. Er leven nog reuzenschildpadden van de soort op de Galapagoseilanden.

'Eenzame George' was dan toch niet zo eenzaam

© Reuters

Uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Yale en het Natuurpark van de Galapagoseilanden (DPNG) blijkt dat de soort 'Chelonoidis abingdoni' dan toch niet volledig is uitgestorven.

Tijdens het onderzoek werden op het eiland Isabela 17 dieren geïdentificeerd die dezelfde genen hebben als George. Het gaat om negen vrouwtjes, drie mannetjes en vijf jonge dieren.

Piraten
Volgens experts leven de reuzenschildpadden sinds de achttiende eeuw op het eiland Isabela. De schildpadden werden door piraten meegenomen op zee en dienden als voedsel. Als ze een overschot aan eten hadden, gooiden de piraten soms levende dieren overboord. In totaal zouden zeevaarders zo'n 300.000 schildpadden hebben opgegeten.

"De ontdekking van de 17 schildpadden is een eerste stap naar de heropleving van de 'Chelonoidis abingdoni'", luidt het bij DPNG. "De dieren zullen in gevangenschap gehouden worden en deel uitmaken van een voortplantingsprogramma.

100 jaar
'Eenzame George' stierf in juni 2012 een natuurlijke dood. Hij werd ruim honderd jaar oud. Hij wordt beschouwd als een symbool van de bescherming van het ecosysteem van de Galapagoseilanden en werd in juli benoemd tot nationaal erfgoed. (Belga/TE)

Onze partners