Eensgezindheid tussen Obama en paus over bestrijding klimaatverandering

23/09/15 om 18:29 - Bijgewerkt om 18:35

De Amerikaanse president Barack Obama toont zijn waardering voor de aandacht die paus Franciscus schenkt aan de bestrijding van klimaatverandering en armoede in de wereld.

Eensgezindheid tussen Obama en paus over bestrijding klimaatverandering

Paus Franciscus en Barack Obama © Reuters

Na zijn aankomst in Washington dinsdagavond en een goede nachtrust is paus Franciscus woensdagochtend (plaatselijke tijd) aangekomen in het Witte Huis. Samen met de Amerikaanse president Barack Obama gaf hij even later een toespraak in de tuin voor enkele duizenden toeschouwers. Beide leiders hamerden op het belang van de strijd tegen de klimaatopwarming.

Opvallend: Franciscus kwam in een bescheiden Fiat aan bij het Witte Huis. Onderweg begroette hij duizenden gelovigen die naar het Witte Huis afgezakt waren om er een glimp op te vangen van de 78-jarige kerkleider.

De Argentijn werd als een staatshoofd ontvangen door president Obama en diens vrouw Michelle. Na de welkomstceremonie was er een toespraak van Obama, gevolgd door een speech van de paus.

Cuba

Obama bedankte Franciscus voor zijn 'waardevolle hulp bij het herstellen van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba'. Daarnaast toonde Obama zijn waardering voor de aandacht die de paus schenkt aan de bestrijding van klimaatverandering en armoede in de wereld.

Ook de paus sprak over de klimaatverandering: hij had het over de 'heilige verplichting om onze planeet te beschermen.' Het probleem kan volgens hem niet meer naar de volgende generatie doorgeschoven worden. Voorts sprak hij de hoop uit dat het Witte Huis zou bijdragen aan een 'tolerante, inclusieve samenleving, waarin discriminatie wordt afgewezen.'

Na de toespraken in de tuin zitten de paus en Obama samen om er onder vier ogen verder te praten over diverse kwesties. De paus blijft zes dagen in de Verenigde Staten. Na Washington reist hij nog naar New York en Philadelphia. Het is zijn eerste bezoek aan de VS. (Belga/AVE)

Onze partners