'Een echte koude winter zit er niet meer in'

06/01/14 om 11:20 - Bijgewerkt om 13:27

Met temperaturen rond 13 graden Celsius, is het een opvallend warme Driekoningen. 'Het eerste deel van de winter hebben we ondertussen achter de rug, echt koud winterweer zit er niet meer in', aldus weerman Eddy De Mey.

'Een echte koude winter zit er niet meer in'

Veel zon in december. © Belga

Voor begin januari is het erg warm. Bovendien hebben we te maken met onrustig en wisselvallend weer: veel wind, regen en geregeld zon. 'Maar die zon speelt deze periode nog geen rol. Pas vanaf half februari beïnvloedt zij de temperaturen, aldus weerman Eddy De Mey.

'De laatste dagen is de lucht afkomstig van Portugal. Lucht die stagneert, zorgt voor koud weer. Maar op dit moment raast de lucht als een sneltrein over België. Die lucht heeft geen tijd om af te koelen, daarom is het zo warm.'

Vandaag klimt het kwik tot 13 graden Celsius, terwijl de gemiddelde temperatuur voor begin januari 6 graden bedraagt. 'De situatie is opmerkelijk, maar niet uitzonderlijk', aldus De Mey.

'Je hoort wel eens: als de wind gaat liggen, zou het nog warmer zijn. Maar die uitdrukking klopt niet. Juist door de wind hebben we zulke zachte temperaturen.'

Warmer 's nachts dan 's avonds

Opmerkelijk is bovendien dat het gisteravond kouder was dan deze ochtend. 'Normaal koelt het 's nachts af, maar door de aanhoudende stroom wind afkomstig van de Atlantische Oceaan, zijn de temperaturen deze nacht gestegen. Deze ochtend al was het op veel plaatsen tien graden.'

Weerkundig duurt de winter drie maanden: december, januari en februari. 'Het eerste deel hebben we al achter de rug en was erg zacht. Om nog te kunnen spreken van een echte koude winter, dat wordt bijna onmogelijk. Serieus winterweer zit er niet meer in', aldus De Mey.

Volgende dagen

Nog tot het einde van deze week blijven de temperaturen erg hoog: dinsdag ligt het gemiddelde op 14 graden Celsius, woensdag op 13 en donderdag op 12. Vanaf het weekend wordt het kouder en droger. 'De wind valt weg, daardoor koelt het af', stelt De Mey. Zondag wordt het 6 graden Celsius wat normaal is voor de tijd van het jaar.

Ook volgende week is een winterprik nog niet meteen in zicht. 's Nachts kan het vriezen, maar overdag schommelen de temperaturen rond een normale 5 graden.

Lees meer over:

Onze partners