Een derde van alle zeeleven nog niet ontdekt

Minstens een derde van alle leven dat zich in onze zeeën bevindt, is nog niet ontdekt. Dat is de conclusie van een wereldwijde studie.

Minstens een derde van alle leven dat zich in onze zeeën bevindt, is nog niet ontdekt. Dat is de conclusie van een wereldwijde studie die gecoördineerd werd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).Zowat 270 experts uit 32 landen hebben samen een schatting gemaakt van het aantal diersoorten dat mogelijk in de oceanen leeft. Het gaat om zowat 1 miljoen soorten. Daarvan zijn er vandaag 226.000 wetenschappelijk beschreven en wachten er nog eens 65.000 wachten om beschreven te worden. Minstens een derde is bijgevolg nog niet ontdekt.

De wetenschappers hebben nu een open database opgericht, World Register of Marine Species (WoRMS), die toelaat om alle bijkomende info over leven in zee met collega’s te delen.

DatabaseHet project, dat wereldwijd gecoördineerd werd door het Vlaams Instituut voor de Zee, mocht rekenen op de medewerking van de UHasselt. De onderzoeksgroep Dierkunde zorgde hierbij voor de telling van het aantal soorten vrijlevende platwormen. Van deze beestjes, die voornamelijk in het zand leven, bestaan er zo’n 26.500 soorten, waarvan er momenteel slechts 10 procent beschreven is. De onderzoekers van de UHasselt zijn de platwormen gaan opsporen in een tiental landen over de hele wereld.

Volgens de onderzoekers bieden deze bevindingen een referentiepunt om in te schatten welke soorten met uitsterven bedreigd zijn en vormen ze een indicatie om het leven op aarde te begrijpen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content