Ecover: "Belgen trakteren zich dagelijks onnodig op een chemische cocktail"

23/01/13 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:32

Terwijl mensen zich bewuster zijn van de samenstelling van poets- en wasproducten, gaan ze er meer onbezonnen mee om, zo blijkt uit een studie van IVOX op vraag van Ecover.

Ecover: "Belgen trakteren zich dagelijks onnodig op een chemische cocktail"

© thinkstock

IVOX deed een steekproef bij 2750 mensen waaruit blijkt dat 50% van de Belgen stilstaat bij het feit dat poetsproducten schadelijke stoffen bevatten, maar hun poets-, was- en aankoopgedrag niet veranderen. Sommige van deze schadelijke stoffen worden toegevoegd om effecten te bekomen waar mensen van houden, maar zijn niet noodzakelijk voor de werking van het poetsproduct.

Schuimversterkers, optische witmakers en zilver

Zo houdt bijna 70% van de Belgen van schuim in het afwaswater, terwijl deze schuimversterkers de prestaties van de afwasmiddelen niet verbeteren. Bijna 90% van de mensen houdt van witter dan witte was, maar de chemische stoffen zoals optische witmakers die wasproducten hiervoor gebruiken zijn ook niet nodig voor het reinigen van onze kleding. We verwachten veel van onze schoonmaakmiddelen en staan niet altijd stil bij de gevolgen. Als we in ons afwasmachine all-in-one tabletten met elementen van zilver tegen glascorrosie gebruiken, kleven deze chemische stoffen aan het bestek waar we dagelijks mee eten. 73% van de Belgen is zich hier niet van bewust.

Bovendien gelooft een derde van de ondervraagde Belgen niet dat een frisse geur na een poetsbeurt betekent dat je het schoonmaakproduct inademt, aldus de IVOX-studie. Vluchtige organische stoffen (VOS) vinden we vaak terug in poetsproducten en vooral in luchtverfrissers.

"Dagelijks trakteren we onszelf op een chemische cocktail"

Een andere belangrijke factor is ons poetsgedrag. Vroeger kuisten mensen met handschoenen aan terwijl nu 85% van de Belgen de afwas doet zonder handschoenen, 54% van de Belgen het toilet vaak schoonmaakt zonder handschoenen en 82% de vloer kuist zonder handschoenen. Dagelijks trakteren we onszelf dus op een chemische cocktail via onze handen, onze kleding, ons bestek of zelfs de lucht die we inademen, klinkt het bij Ecover.

In kleine hoeveelheden zijn de chemicaliën die aan poets- en wasproducten moeten worden toegevoegd misschien bezwaarlijk ongezond te noemen, maar de combinatie van deze met andere stoffen die vrijkomen vormen een cocktail waarvan het effect op langere termijn op de gezondheid moeilijk te voorspellen is. Een onnodig risico dus dat heel wat Belgen dagelijks nemen en zich niet bewust van zijn. Toch vermoedt 1 op 2 Belgen dat er een verband is tussen gezondheidsaandoeningen en poetsproducten.

Ecover, dat IVOX de opdracht gaf om deze studie uit te voeren, gaat voor het veiliger alternatief en produceert was- en reinigingsproducten die gezonder zijn voor ons en het milieu. Vertrekkend vanuit het voorzichtigheidsprincipe denkt Ecover dat het mogelijk is om veiligere producten te maken voor milieu en gezondheid zonder onnodig schadelijke stoffen te gebruiken. (KS)

Onze partners