Duikboten voeren parasieten de wereld rond

Duikboten die op grote diepte opereren zijn een belangrijke verspreider zijn van ziektes en parasieten. In een studie in Conservation Biology waarschuwen wetenschappers voor de gevolgen voor ecosystemen.

Uit het onderzoek blijkt dat organismen uit de diepzee, zoals bepaalde zeeslakken die op 2 kilometer diepte leven, zich vasthechten op de boeg van onderzeeboten. Wetenschappers van de Universiteit van Tasmanië waren gealarmeerd toen ze een bepaalde zeeslak (Lepetodrilus gordensis) op zeshonderd kilometer van de normale habitat in een diepe oceaankloof ontdekten.

Ze kwamen tot de vaststelling dat de slakken meegereisd waren op hun bemande onderzoeksduikboot. In tegenstelling tot wat werd aangenomen, bleek de zeeslak geen last te hebben het enorme drukverschil bij het stijgen naar de oppervlakte, en kon ze zelfs buiten het water overleven.

Parasiet

De wetenschappers noemen die bevinden alarmerend. De slakken op zich vormen niet zozeer het probleem, maar wel de parasieten die ze met zich meebrengen. Tot 90 procent van de slakken is besmet met een parasiet, en de wetenschappers vrezen dat duikboten, en de verstekelingen die ze meevoeren, op die manier nieuwe ecosystemen kunnen besmetten.

“We weten uit onderzoek in kustgebieden dat één fout een volledig ecosysteem overhoop kan gooien”, zegt onderzoekster Amanda Bates van het Instituut voor Zeeonderzoek aan de Universiteit van Tasmanië. Ze vreest dat ecosystemen in de diepzee dezelfde risico’s lopen als er uitheemse soorten geïntroduceerd worden. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content