Droogte in Californië is ergste in meer dan 1.000 jaar

De droogte in Californië is de ergste in 1.200 jaar. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De reeds drie jaar aanhoudende droogte in de Amerikaanse staat Californië is de ergste in 1.200 jaar. Dat blijkt uit onderzoek aan de hand van jaarringen van blauwe eiken, gepubliceerd door de American Geophysical Union.

Klimaatwetenschappers Daniel Griffin van de universiteit van Minnesota en Kevin Anchukaitis van de Woods Hole Oceanographic Institution reconstrueerden aan de hand van de jaarringen van blauwe eiken de temperatuur en regenval in Californië tot het jaar 800. Blauwe eiken gedijen in zeer droge gebieden. De jaarringen laten vochtschommelingen duidelijk zien.

In die periode ontdekten de wetenschappers maar liefst 66 droge periodes van minstens drie tot negen jaar. In de gehele periode van 1.200 jaar die werd bestudeerd, waren er slechts drie droogteperiodes die gelijkaardig waren met de huidige droogte. Geen enkele was echter zo erg als wat Californië de voorbije drie jaar meemaakt, zelfs niet de historische droogtes van de late jaren 70 en de late jaren 80. Nog volgens de studie is 2014 het ergste droogtejaar in de voorbije 1.200 jaar.

De droogte in Californië heeft een zware tol geëist van milieu en economie. De Universiteit van California berekende het economische verlies voor dit jaar alleen al op 2,2 miljard dollar en 17.000 banen.

Klimaatverandering

Hoewel er in de geschiedenis van Californië wel meer zogenaamde ‘megadroogtes’ voorkomen, lijkt de huidige droogte ‘erger te zijn dan vorige opeenvolgende jaren van droogte’, schrijft Science Daily. Bijna 80 procent van de Amerikaanse staat heeft volgens de U.S. Drought Monitor te kampen met ‘ernstige droogte’, 55 procent bevindt zich in een staat van ‘uitzonderlijke droogte’, het ergste niveau op de monitor, en 100 procent krijgt de classificatie ‘gematigd droog’.

Volgens de wetenschappers heeft een en ander wellicht te maken met de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De huidige droogte toont aan dat klimaatverandering zich vandaag al manifesteert en moet worden aangepakt.

Omslagpunt

Ondertussen blijkt uit onderzoek van herverzekeraar Munich Re dat meer dan 80 procent van de Amerikanen er momenteel van overtuigd is dat het klimaat verandert. Amerikanen in het noordoosten van het land maken zich meer zorgen (71 procent) dan inwoners van het westen (65 procent), het middenwesten (60 procent) en het zuiden (59 procent).

Volgens Tony Kuczinski, ceo van Munich Re in de Verenigde Staten, laten de resultaten zien dat ‘het nationale sentiment over de vraag of er wel of geen klimaatverandering gaande is, eindelijk een omslagpunt heeft bereikt’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content