Dolfijnen raken weg kwijt aan Cape Cod

24/01/12 om 18:18 - Bijgewerkt om 18:18

Minstens 85 dolfijnen kwamen dit jaar al in moeilijkheden in de buurt van Cape Cod, in het noordoosten van de VS. Een groot deel kon niet meer gered worden.

Dolfijnen raken weg kwijt aan Cape Cod

© Reuters

Minstens 85 dolfijnen zijn sinds 12 januari gestrand aan Cape Cod in het noordoosten van de Verenigde Staten, een veel groter aantal dan gewoonlijk, wat experten perplex laat staan.

Dat is vernomen van de IFAW, het International Fund for Animal Welfare. "Dat aantal kan nog oplopen tot 101, want 16 dolfijnen bevinden zich in moeilijk toegankelijke gebieden en we hebben hun situatie nog niet kunnen bevestigen", aldus woordvoerder A.J. Cady.

De 85 dolfijnen bevinden zich in de baai, meer bepaald in de buurt van de plaatsen Wellfleet en Eastham. Slechts 21 overleefden en konden terug naar zee geloodst worden met de hulp van IFAW-ploegen. Niemand kent de reden waarom ze gestrand zijn.

Labyrint

Cape Cod is traditioneel een moeilijke sector voor de dolfijnen, een soort labyrint waar ze lastig uitraken en bij opkomend tij op het strand belanden. Maar, voegde hij eraan toe, "dit aantal is erg

ongewoon.Op een jaar tijd moeten we bij een 120-tal dolfijnen tussenbeide komen, een aantal dat we nu al bijna gehaald hebben in twee weken.

Er zijn al verschilende theorieën: de dolfijnen waren simpelweg verloren gezwommen, of ze hebben een school vissen gevolgd en liepen in de val. Mogelijk is het ook te wijten aan de veranderingen in de Noord-Atlantische Oceaan of aan de temperatuur, of aan ziektes. Dat moet onderzoek uitwijzen. (Belga/INM)

Onze partners