Dit weekend kans op poollicht in België

12/04/13 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

Tengevolge van een krachtige, deels naar ons gerichte, uitbarsting op de zon is er dit weekend kans op poollicht, zo heeft de Volkssterrenwacht Urania getwitterd.

Dit weekend kans op poollicht in België

© Thinkstock

Donderdag 11 april deed zich om 09.16 uur Belgische tijd een uitbarsting van de klasse M6,51 centraal op onze ster voor. Tengevolge daarvan zette een deel van de uitgestoten plasmawolk (CME in het jargon) koers naar onze planeet. De aankomst wordt zaterdag 13 april tussen 09.00 en 22.00 uur verwacht.

Volgens Volkssterrenwacht Urania in Hove i er daardoor op de avond van 13 april kans om het noorderlicht te zien, ook in de Benelux.

Wie wil kijken, zoekt een locatie met vrij uitzicht op het noorden, met zo weinig mogelijk lichthinder. De gespecialiseerde Belgische website spaceweatherlive.com schat de kans op poollicht in de Benelux op dertig procent. De Amerikaanse weerdienst NOAA acht de kans op een geomagnetische storm op zaterdag 13 april dan weer voor 60 procent mogelijk, zo meldde de gespecialiseerde Amerikaanse website spaceweather.com. (Belga/KS)

Onze partners