Dieren in topreservaat Masai Mara gedecimeerd

Het aantal dieren in het wereldvermaarde Safaripark Masai Mara in Kenia is de jongste dertig jaar gedecimeerd. Dat blijkt uit een pas gepubliceerd onderzoek.

“We zijn erg geschrokken door wat we vaststelden. Het natuurreservaat Masai Mara is twee derde van zijn dieren verloren.”

Het Masai Mara natuurreservaat in Kenia is één van de top drie safariparken in de wereld. Het is ieder jaar weer de lokatie van de seizoensmigratie van enorme aantallen dieren. Toeristen kennen het natuurreservaat als de gedroomde locatie om zo snel mogelijk de big five te fotograferen (olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en buffel), maar ook als een park met een zeer grote verscheidenheid aan diersoorten. Precies daar gaat het mis mee.

Uitgeroeid
Volgens een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Zoology is een aantal diersoorten de jongste dertig jaar bijna uitgeroeid. Het aantal impala’s, wrattenzwijnen, giraffen en verschillende soorten okapi’s is met meer dan 70 procent verminderd. Buffels zijn bijna volledig verdwenen.

De gnoes die vroeger ieder jaar met anderhalf miljoen de seizoenstrek door Masai Mara maakten, laten zich bijna niet meer zien. In het droogseizoen is het aantal residerende gnoes gedaald met 97 procent. Het aantal migrerende gnoes is verminderd met 63 procent. Het aantal zebra’s is afgenomen met 75 procent.

VeeTegelijkertijd is het aantal gedomesticeerde dieren in het reservaat gestegen met 1100 procent en dat terwijl het voor de inwoners van Masai Mara verboden is om vee te houden.

Het onderzoek is uitgevoerd door Dokter Joseph Ogutu van de Universiteit van Hohenheim in Duitsland in samenwerking met het International Livestock Research Insitute in Nairobi in Kenia.

Balans
Het team begon in 1977 het aantal dieren te monitoren en maakte 34 jaar later de balans op.

“We zijn erg geschrokken door wat we vaststelden,” zegt Ogutu tegen de BBC. “Het natuurreservaat Masai Mara is twee derde van zijn dieren verloren.”

De onderzoekers zijn vooral verontrust omdat er geen enkele verbetering is opgetreden sinds het jaar 2000. In die periode startten de lokale overheden met grootscheepse natuurbeschermingscampagnes.

Stropers en boerderijen
“Tot onze grote verbazing ging de decimering van de wilde dieren in Masai Mara gewoon verder,” zegt Ogutu. De onderzoeker wijst het verdwijnen van de dieren toe aan het stijgende aantal boerderijen, de toename van vee dat het gras weggraast en de alomtegenwoordigheid van stropers in het reservaat.

“Tussen 2001 en 2010 zijn hier 1.500 stropers opgepakt en 17.300 vallen in beslag genomen. Als er niet snel een halt wordt toegeroepen aan stropers en boeren, zal Masai Mara zijn statuut van wereldvermaard safaripark verliezen.” (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content