Denemarken gaat tweede giraf afslachten

13/02/14 om 14:27 - Bijgewerkt om 17:17

De Deense Jyllands Park Zoo laat weten dat het mogelijk ook een giraf zal moeten afmaken. Dit nadat de zoo van Kopenhagen giraf Marius euthanaseerde. Het toeval wil dat ook deze giraf Marius heet.

Denemarken gaat tweede giraf afslachten

© AFP

Als je giraf bent, en je heet ook nog eens Marius, dan zijn het zware tijden. De dierentuin Jyllands Park in West-Denemarken is namelijk van plan om een van zijn giraffen te doden ondanks de storm van protest die ontstond over de afslachting van giraf Marius in de zoo van Kopenhagen. Opmerkelijk is dat de tweede Deense giraf eveneens Marius heet.

Marius II is een zeven jaar oude 'hybride' giraf die samenwoont met de jongere en raszuivere giraf Elmer, de halfbroer van de Kopenhaagse Marius. Omdat Jyllands Park sinds kort mag deelnemen aan het kweekprogramma voor giraffen, arriveert er binnenkort een vrouwtjesgiraf in de zoo die bedoeld is voor Elmer en dat zorgt mogelijk voor problemen tussen de beide mannetjes.

In eerste instantie zal een nieuwe thuis voor Marius II worden gezocht. Lukt dat niet, dan zal het dier worden afgemaakt.

Tsjetsjeense president

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov wil voor een en ander een stokje steken en is bereid het dier op te vangen. 'Ik heb vol emotie het nieuws gehoord dat Denemarken een tweede giraf wil afmaken', aldus de Tsjetsjeense leider op instagram. Hij betreurt dat de eerste giraf werd omgebracht en biedt uit 'humanisme' aan het dier op te vangen. Hij belooft dat het dier in goede condities zal worden opgevangen en toe te zien op de gezondheid van het dier.

De Kopenhaagse Marius stierf zondag ondanks een onlinepetitie om het dier te redden. De genen van Marius vertoonden te veel gelijkenissen met die van andere giraffen in het Europese kweekprogramma. Er werd vervolgens een publieke dissectie uitgevoerd op de giraf die uiteindelijk aan de leeuwen gevoederd werd. (TE)

Lees meer over:

Onze partners