De zes meest voorkomende dierenmisverstanden

© thinkstock

Zijn dieren echt wel net als mensen? met dezelfde mensenwensen? We dichten ze in ieder geval bepaalde eigenschappen toe, die niet altijd even correct zijn.

1. Schapen zijn sukkelachtig

‘Arm schaap’ is een uitdrukking die nogal vaak gebruikt wordt voor aan naïef, onwetend meisje maar is eigenlijk gebaseerd op onzin. Dierkundigen hebben immers bewezen dat schapen best slim zijn: ze leren heel snel nieuwe dingen, kunnen zich aanpassen aan veranderende omstandigheden, maken mentale kaarten van hun leefomgeving en kunnen zelfs vooruit plannen.

2. Goudvissen zijn kwetsbaar Wie een huisdier wil waar niet veel verantwoordelijkheid voor nodig is, neemt best een goudvis, toch? Ze moeten niet uitgelaten worden en ze leven ook niet zo heel erg lang. Als je het beestje drie maanden na aankoopdatum nog niet door het toilet hebt moeten spoelen dan is je vis bejaard … of niet? Goudvissen zijn eigenlijk echte survivors. Er gaan verhalen de ronde van goudvissen die nog tot 13 uur konden overleven nadat ze uit hun kom waren gesprongen. De beestjes hebben het vermogen om -wanneer ze in een zuurstofarme omgeving komen- hun lichaamsfuncties te vertragen, zoals beren in winterslaap. Als je ze daarna terug in het water laat vallen zwemmen ze weer gewoon door alsof er niets aan de hand is.

3. Varkens zijn dom Akkoord; een dier dat de hele dag in zijn eigen uitwerpselen rolt kan bezwaarlijk de nieuwe Steve Jobs genoemd worden, maar onderzoek heeft wel uitgewezen dat varkens een van de slimste diersoorten ter wereld zijn. Zo kunnen ze al een week na de geboorte reageren op hun naam, vertonen ze inzicht en empathie en zijn ze zelfs beter dan kleuters in computerspelletjes met een joystick: de varkens legden eerder het verband tussen het bewegen van de joystick en het bewegen van de figuurtjes op het spel. Als u dus nog op zoek bent naar een volwaardige aanvulling van uw guild, overweeg dan eerder een varken dan uw lief.

4. Honden zijn redelijk intelligent Iedereen weet dat honden intelligent zijn, maar recente studies bewijzen dat ze zelfs nog slimmer zijn dan we al dachten. Onderzoekers hebben een test gedaan met apen, kleuters en honden waar honden er als beste leerlingen van de klas uitkwamen. Alle dieren en kleuters kregen twee emmers voorgeschoteld; onder één emmer zat een smakelijk hapje of speelgoedje. De onderzoeker zou naar de juiste emmer wijzen en knikken, vervolgens moest het onderzoeksobject naar de juiste emmer gaan. Honden hadden het altijd juist terwijl apen het heel wat minder goed deden. Afgeleid van de lamentabele resultaten van de kleuters zou u dus inderdaad kunnen afleiden dat uw hond u beter verstaat dan uw medemens.

5. Van krokodillen moet u enkel in het water bang zijn Wij stellen voor dat u deze misvatting niet gaat uittesten. Hoewel wordt beweerd dat krokodillen snel zijn in het water en traag op het land halen de beestjes toch nog makkelijk 16km/h al lopende. Trager dan wanneer ze zwemmen, maar toch snel genoeg om u te kunnen verrassen dus. Bovendien zijn ze zo gruwelijk sterk dat ze u gewoon van het land in het water kunnen sleuren, zoals ze soms doen met everzwijnen en waterbuffels. Precies.

6. Dieren zijn zich niet bewust van de dood. Natuurlijk weten dieren wel wat dood is, maar het wordt gezegd dat ze er niet bij stilstaan. Het zal u dan ook verbazen wanneer u leest dat veel dieren ceremonies houden voor overleden soortgenoten. Bavianen hebben dan weer -net als mensen- een verhoogd stressniveau, terwijl de rode vos zijn overleden partner begraaft. Olifanten beschermen vaak de lichamen van overleden soortgenoten, ook al zijn ze niet gerelateerd. Ook vogels rouwen om hun overledenen. De Westerse struikgaai eet zelfs enkele dagen niet van verdriet. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content