De winter is begonnen. Het wordt ijskoud

29/01/12 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

De winter doet dan toch zijn intrede. In Limburg en in de Ardennen heeft het de hele dag gesneeuwd. Later op de week wordt het dagenlang ijskoud.

De winter is begonnen. Het wordt ijskoud

© ThinkStock

In Limburg sneeuwt het al de hele dag. Door de koude temperaturen blijft de sneeuw liggen. In de Ardennen ligt een sneeuwlaag van 10 centimeter, met veel verkeersellende en ongevallen door gladheid.

Later op de week doet de winter zich nog meer gelden met minima tot min tien graden en ook overdag vriestemperaturen. Volgens het KMI krijgen we van woensdag tot en met zondag zeer koud winterweer met in de nacht en ochtend matige tot strenge vorst. De minima bedragen min 7 graden aan zee, rond min 10 graden in het centrum tot min 16 graden in de Ardennen.

IJskoude noordoostenwind

De middagtemperatuur blijft overal onder nul en vooral woensdag en donderdag staat er een schrale, ijskoud aanvoelende noordoostenwind.

In het weekend wordt het iets minder koud, maar er verschijnt meer bewolking en de kansen op sneeuw nemen toe.

Horrorwinter

In Nederland vragen de media zich af of de horrorwinter dan toch zijn intrede doet. Eind vorig jaar voorspelde het Nederlandse MeteoConsult een uitzonderlijk strenge winter die zou beginnen in december en drie maanden zou duren. Ook Britse en Duitse weersvoorspellers maakten gewag van een echte horrorwinter.

Onder meer NRC Handelsblad en NOS vragen zich af of het nu dan toch zover is. Frans Schrader, de weerman van de Telegraaf, voorspelt de eerste koudegolf van de eeuw. (Belga/KVDA/EE)

Lees meer over:

Onze partners