De rode borst van het roodborstje

© Reuters

Als roodborstje staat of valt je succes met de hevigheid van het rood op je borst.

Ze zijn weer talrijk, de dikke vogeltjes met de rode borst die onze tuinen opvrolijken. Ze vallen op in de sneeuw, en ze zoeken meer dan ooit hun heil dicht bij de huizen nu het zo koud is. Ze willen overleven.

Een hoge borst opzetten is er niet bij als het wat moeilijker gaat. De rode borst van het roodborstje fungeert vooral als bron van informatie voor potentiële partners of rivalen. Dat is iets dat pas binnen enkele weken echt aan de orde is, als er met de voortplanting moet worden gestart. Het belang van het rood werd al een halve eeuw geleden vastgesteld tijdens experimenten met een opgezet roodborstje zonder kop. De intensiteit van het rood bepaalde de hevigheid waarmee het hoopje pluimen door levende diertjes werd aangevallen.

Het wetenschappelijke vakblad Ibis heeft nu een grondige analyse van de betekenis van het rood op de borst van het roodborstje gepubliceerd. Jonge roodborstjes krijgen nog geen rode borst, die komt er pas na de rui tijdens de eerste zomer. Met elke ruibeurt wordt het rood op de borst intenser, zodat de vlek een indicatie geeft van de leeftijd van een beestje. Ze is ook wat opvallender bij mannetjes dan bij vrouwtjes – die moeten meer indruk kunnen maken.

Interessant is dat er een grijze rand rond de rode borst zit, die ook duidelijker wordt met het ouder worden, en die als effect heeft dat het rood nog beter zichtbaar wordt. Als roodborstje staat of valt je succes met de hevigheid van het rood op je borst. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content