De 3 video's die u gezien moet hebben volgens Dirk Draulans

29/07/14 om 06:39 - Bijgewerkt op 02/09/14 om 13:50

Welke beelden moet u bij leven en welzijn gezien hebben? Knack-journalist Dirk Draulans gidst u doorheen drie filmpjes die u niet onberoerd laten. Wist u bijvoorbeeld dat Michael Jackson zijn Moonwalk heeft geleerd van een vogel? En welke schade richt de chronische vervuiling van de oceaan met plastic écht aan?

1. Masai en leeuwen

Eendracht maakt macht. Het wordt nergens duidelijker geïllustreerd als in dit tegelijk hilarisch én pakkend filmpje over drie ongewapende Masai-krijgers die met hun onverschrokken optreden eventjes vijftien leeuwen van een prooi jagen om een wildebeestpoot voor de barbecue mee te nemen. Hopelijk komt niemand ooit met beelden van een man met een geweer achter de Masai naast de cameraman.

2. Albatrossen op Midway

Een vreselijk filmpje over hoe de chronische vervuiling van de oceaan met plastic doordringt tot op de broedplaatsen van de meest fascinerende zeevogels: albatrossen. De dieren krijgen massaal veel plastic binnen via hun voedingsactiviteiten - zo veel dat ze er aan kunnen sterven. Plastic is niet langer te beschouwen als een materiaal dat weinig of niet interageert met zijn omgeving.

MIDWAY a Message from the Gyre : a short film by Chris Jordan from Midway on Vimeo.

3. Moonwalk voor manakins

Michael Jackson was niet de eerste om met zijn bizarre Moonwalk-dans de wereld te verbazen. Manakins - kleurrijke vogeltjes uit de Amerikaanse regenwouden - deden het al veel langer. De mannetjes pogen er indruk mee te maken op de vrouwtjes, een klassiek geval van de seksuele selectie die Charles Darwin bedacht als verklaring voor veel bizarre ornamenten en gedragingen in het dierenleven.

Onze partners