Costa Rica draait volledig op hernieuwbare energie dankzij… klimaatverandering

© Reuters

Costa Rica maakte bekend dat het tijdens de eerste 75 dagen van dit jaar zijn elektriciteitsvoorziening op peil heeft gehouden met alleen hernieuwbare energie, dus zonder fossiele brandstoffen. Dat klinkt indrukwekkend, maar is niet zó verrassend, zeggen experts. Bovendien gaat het niet om een structurele vooruitgang: ironisch genoeg profiteert het land momenteel van… de gevolgen van de opwarming van de aarde.

De mededeling van het Costaricaanse staatsenergiebedrijf ICE haalde de voorbije dagen het wereldnieuws. Het Midden-Amerikaanse land is het eerste in de wereld dat zichzelf zo lang van energie kan voorzien zonder fossiele brandstoffen, meldt de Britse krant The Guardian. Volgens de lokale krant The Tico Times profiteren de bewoners daarvan met een verlaging van de elektriciteitsprijzen met 7 tot 15 procent in april.

Voortrekker

Costa Rica is sowieso al een voortrekker wat ‘propere energie’ betreft. Het land, met zijn vele rivieren, wint het grootste deel van zijn energie uit waterkrachtcentrales (circa 80 procent), aangevuld met geothermische energie dankzij de vele vulkanen (circa 15 procent) en een klein deeltje zonne- en windenergie.

Costa Rica draait volledig op hernieuwbare energie dankzij... klimaatverandering
© Belga Image

Die overvloed aan natuurlijke bronnen en de vastberadenheid om het milieu te beschermen, hebben de beleidsmakers geïnspireerd tot een ambitieuze doelstelling: koolstofneutraal worden en volledig afhankelijk zijn van duurzame energie tegen 2021.

Ironie

Dat Costa Rica het nu 75 dagen met alleen maar hernieuwbare energie deed, ‘dankt’ het echter vooral aan de overvloedige regenval van de voorbije winter. Om dit pad verder te kunnen bewandelen, moet het consistent blijven regenen. Daar wringt het schoentje.

Costa Rica draait volledig op hernieuwbare energie dankzij... klimaatverandering
© Belga Image

Vorig jaar nog moest het land immers de noodtoestand uitroepen wegens een van de ergste droogtes in zijn geschiedenis. ‘Bijna alle klimaatmodellen voorspellen dat een effect van de klimaatverandering de concentratie van hevige regenval gevolgd door langere periodes van droogte is,’ zegt Walter Vergara van het World Resources Institute aan nieuwssite Wired. Extreme regenval vergroot bovendien het risico op overstromingen en aardverschuivingen.

Samengevat: de overvolle reservoirs in Costa Rica die voor een opstoot in de productie van hernieuwbare energie zorgen, zijn waarschijnlijk minstens voor een deel toe te schrijven aan de opwarming van de aarde. En hoewel er nu voldoende ‘propere energie’ is, kan volgende maand voor het zelfde geld het tegenovergestelde waar zijn.

Moeilijk

Op de website van The Guardian merkt de in Costa Rica wonende milieujournaliste Lindsay Fendt op: ‘Zelfs al kan Costa Rica een 100 procent ‘propere’ energieproductie aanhouden, dan nog zal het afhangen van petroleum voor transport en dat is het belangrijkste obstakel op weg naar zijn doel om koolstofneutraliteit te bereiken.’ Een voorbeeld: er rijden nog maar een tweehonderdtal hybride wagens rond in Costa Rica.

Costa Rica draait volledig op hernieuwbare energie dankzij... klimaatverandering
© Belga Image

Als een land als Costa Rica, dat zoveel inzet op de productie van hernieuwbare energie, met dergelijke obstakels worstelt, bewijst dit volgens haar hoe moelijk het is voor grotere, meer geïndustrialiseerde landen om te volgen. Bovendien is Costa Rica een buitenbeentje, met een bevolking van minder dan 5 miljoen mensen, amper grote industrie en veel (actieve) vulkanen, rivieren en bergen.

Costa Rica draait volledig op hernieuwbare energie dankzij... klimaatverandering
© Belga Image

‘Hoe lovenswaardig de verwezenlijkingen van Costa Rica ook moge zijn, dit model is niet realistisch voor de meeste ontwikkelde landen’, besluit Fendt. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content