Congo aan de wereld: 'Geef ons 1 miljard dollar of we kappen ons regenwoud'

23/05/14 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

De Democratische Republiek Congo stelt de internationale gemeenschap een verrassende deal voor: betaal 1 miljard dollar om een regenwoud ter grootte van Engeland te beschermen. Zo niet, dan dreigt het gekapt te worden.

Congo aan de wereld: 'Geef ons 1 miljard dollar of we kappen ons regenwoud'

In de bossen wonen heel wat bedreigde diersoorten zoals de bonobo. © iStock

Meer dan de helft van alle Afrikaanse wouden ligt in de DRC Congo, het tweede grootste regenwoud ter wereld na het Amazonewoud. Maar de Congolese regering voert aan dat ze niet over de middelen beschikt om de enorme bosgebieden in het land te beschermen zonder buitenlandse hulp.

"De DRC aanvaardt zijn verantwoordelijkheid om de bossen te beschermen voor het welzijn van de mensheid", zei de Congolese minister van Leefmilieu N'sa Mputu Elima op een bijeenkomst in Groot-Brittannië. "Maar als ontwikkelingsland hebben we een partnerschap met industrielanden nodig om de financiële steun te leveren die nodig is voor het programma."

Pay-for-performance

Volgens de krant Financial Times vraagt Congo 1 miljard dollar (730 miljoen euro) om het bosgebied te beschermen. Het land verwijst naar een eerdere, gelijkaardige deal die met Indonesië is afgesloten.

Het is niet het eerste pay-for-performance voorstel in Afrika, maar wel uniek door de schaal waarop het wordt voorgesteld. Congo wil 9 miljoen hectare woud beschermen in een landschap van 12 miljoen hectare, bijna de oppervlakte van Engeland. In de regio wonen naar schatting 1,8 miljoen mensen en heel wat bedreigde diersoorten zoals de bosolifant en de bonobo. (IPS/TE)

Lees meer over:

Onze partners