Climate Express wil 10.000 Belgen naar klimaattop in Parijs

28/05/15 om 19:40 - Bijgewerkt op 01/06/15 om 06:28

De campagne van 'Climate Express', dat eind november 10.000 Belgen naar de klimaattop in Parijs wil krijgen, is in Gent afgetrapt. 'We willen de politici een signaal geven: er is onvoldoende ambitie op vlak van sociale rechtvaardigheid en internationale samenwerking.'

Climate Express wil 10.000 Belgen naar klimaattop in Parijs

© Célestin Demuytere

De campagne van "Climate Express", om eind november 10.000 Belgen naar de klimaattop in Parijs te krijgen, werd donderdagavond letterlijk afgetrapt in Gent. Zowat 300 fietsers, gesteund door de fietscommunity van "Critical Mass Gent", reden met toeters en bellen door de Arteveldestad.

Fietstocht naar Parijs

"Elk jaar zijn er internationale klimaatonderhandelingen, eind dit jaar voor de 21ste keer, en die moeten leiden tot een wereldwijd akkoord rond de aanpak van de klimaatproblemen", zegt Natalie Eggermont, voorzitter van Climate Express. "Parijs is een belangrijke top omdat het Kyotoprotocol is afgelopen en men er tot een nieuw globaal kader moet komen dat in 2020 in werking treedt."

Om druk te zetten wil de Climate Express, samen met de 70 organisaties tellende klimaatcoalitie, 10.000 Belgen naar Parijs krijgen voor twee mobilisatiemomenten. Dinsdag 24 november al start een fietstocht naar Parijs vanuit Brussel, een dag later sluit ook een groep uit Bergen aan, om op zaterdag aan te komen. Zondag 29 november, vlak voor de start van de conferentie, worden nog eens treinen vanuit Brussel en Gent naar Parijs ingelegd. Op het einde van de onderhandelingen komt er nog een mobilisatie.

'Tonen dat wij wel klaar zijn voor de transitie'

"Met de eerste mobilisatie willen we druk zetten en een signaal geven aan de politici. Het ambitieniveau in de voorbereidende teksten is onvoldoende op vlak van sociale rechtvaardigheid en internationale samenwerking. Op het einde van de conferentie willen we tonen dat wij wel klaar zijn voor de transitie."

De fietstocht van een uur door Gent eindigde in het Lousbergpark, waar Soepcafé Dampkring voedseloverschotten omtovert tot warme drank. Vrijdag gaat er in Brussel een actie van Climate Express door en later nog op andere plaatsen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners