Chris Dusauchoit: 'Reportages Dierenkliniek in scène gezet'

02/05/13 om 17:46 - Bijgewerkt om 17:46

'Dierenkliniek', een programma van het productiehuis Kanakna, werd eind jaren '90 uitgezonden op Eén. Heel wat reportages die destijds uitgezonden zijn, zouden in scène gezet zijn, meldt Het Belang van Limburg nu.

Chris Dusauchoit: 'Reportages Dierenkliniek in scène gezet'

© Belga

Chris Dusauchoit nam in 2000, na twee seizoenen, de presentatie van 'Dierenkliniek' over van Pascale Bal. Onder diens toezicht werd het programma grondig hervormd. Het kreeg de naam 'Dieren in nesten' mee en werd - en nog steeds - door het productiehuis deMENSEN geproduceerd.

Dusauchoit: Stoppen met televisie
De remake van het programma zou er destijds gekomen zijn nadat Dusauchoit naar het netmanagement van de VRT stapte om misbruiken bij het maken van 'Dierenkliniek' aan te klagen. Zo zou een vastgebonden hond langs de weg het huisdier geweest zijn van de cameraman en werd voor een operatie van een schildpad die geen eieren meer kon leggen, een ingevroren exemplaar gebruikt. Dit is slechts een kleine greep uit de voorbeelden waar Het Belang van Limburg naar verwijst.

Voor Dusauchoit waren de praktijken die hij toen meemaakte echter zodanig afschuwelijk dat hij zelfs overwoog met televisie te stoppen, meldt de krant nog.

Toenmalig producer Erwin De Clerck laat in Het Belang van Limburg optekenen dat er nooit onzin is verteld en dat er nooit verhalen opgevoerd zijn die niet waar zijn. "Wat soms wel gebeurde, was dat we een veelvoorkomende situatie reconstueerden", klinkt het.

Productiehuis Kanakna
De recente getuigenis van Dusauchoit plaatst productiehuis Kanakna verder in nauwe schoentjes. Eerder werd Marc Hoogsteyns, een ex-medewerker van het realityprogramma 'Peking Express', veroordeeld tot het betalen van 25.000 euro aan Ludo Poppe, de ex-eigenaar van het productiehuis.

Journalist Hoogsteyns had in Humo, dat begin vorig jaar uitpakte met een driedelige reeks 'Reality-tv: 15 jaar bedrog, doden en drugs', getuigd dat medewerkers vluchtmisdrijf moesten plegen na een ongeluk. Hoogsteyns zou in beroep gaan tegen zijn veroordeling. (INM)

Onze partners