Chinese vervuiling veroorzaakt intensievere stormen in de VS

Chinese vlag © Reuters

Vervuiling van steenkoolcentrales en verkeer uit Azië leidt tot meer intense stormen aan de westkust van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Een team van wetenschappers uit Texas, California en Washington bestudeerde de globale impact van de Aziatische vervuiling. Ze richtten zich met name op de interactie tussen aerosols, fijne partikels in de lucht, en wolken. De aerosols zijn vaak afkomstig uit menselijke vervuiling, onder meer door steenkoolcentrales en wegverkeer.

De computermodellen geven aan dat de Aziatische vervuiling, grotendeels afkomstig uit China, de migratie van warme lucht van boven de Stille Oceaan richting de Noordpool stimuleert. Een van de effecten daarvan is de intensivering van de ‘Pacific storm track’, een zone boven de oceaan waar de stormen ontstaan die vervolgens over de Verenigde Staten trekken.

“Simulaties van twee scenario’s, een voor de huidige toestand en een voor de omstandigheden voor de industriële revolutie, tonen een transport over lange afstand aan over het noorden van de Stille Oceaan” stelt de studie.

Uit de computermodellen blijkt dat de vervuiling op die manier de kracht van de stormen kan versterken en ook invloed heeft op de vorming van wolken en neerslag uit die stormen. (IPS/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content