Chinees Jurassic Park: 43 dinosauruseieren gevonden

22/04/15 om 14:25 - Bijgewerkt om 14:26

In het Chinese Heyuan hebben wegenwerkers tientallen dinosauruseieren opgegraven. De stad in de zuidelijke provincie Guangdong noemt zichzelf 'thuis van dinosauriërs' omdat het 's werelds grootste verzameling eieren bezit.

Chinees Jurassic Park: 43 dinosauruseieren gevonden

© iStock

De Chinese stad Heyuan in de zuidelijke provincie Guangdong noemt zichzelf niet voor niets 'thuis van dinosauriërs'. Arbeiders die een autoweg in het stadscentrum moesten herstellen, stuitten daarbij op wel 43 gefossiliseerde dinosauruseieren. Negentien exemplaren waren nog volledig intact. Het grootste ei had een diameter van zo'n 13 centimeter.

Grootste verzameling

Met de vondst wordt de collectie die sinds de 1996 ontstaan is alweer aangedikt. Toen vonden spelende kinderen op een bouwwerf de eerste groep fossielen, meldt het Chinese persagentschap Xinhua. Sindsdien zijn volgens CNN al bijna 17.000 eieren opgegraven in de stad. Het Heyuan Museum heeft zo zelfs het Guinness World Record in 2004 op haar naam mogen schrijven met een verzameling van 10.008 dinosauruseieren in haar bezit: de grootste ter wereld.

Maar het is de eerste keer dat fossielen volop in het stadscentrum gevonden werden, meent Huan Zhiqing van het museum op CNN. De wegenwerken werden voorlopig gestaakt, zodat de eieren konden worden opgegraven.

Wetenschappers gaan de eieren nog analyseren om uit te zoeken tot welke dinosaurussoort ze precies behoren. De meeste eieren uit de museumcollectie komen van oviraptors en hadrosauridae die 89 miljoen jaar geleden over de aarde dwaalden. (WB)

Lees meer over:

Onze partners