China verklaart oorlog aan de vervuiling

05/03/14 om 10:14 - Bijgewerkt om 10:14

De Chinese premier Li Keqiang gaat 'de oorlog verklaren' aan de vervuiling, zo kondigde hij aan op het jaarlijkse nationaal Volkscongres.

China verklaart oorlog aan de vervuiling

© Reuters

Daarmee reageert de overheid op de groeiende ongerustheid van de bevolking over de chronische smog en de steeds terugkerende problemen met de voedselveiligheid.

De op één na grootste economie ter wereld verkrijgt 70 procent van de energie uit steenkool. De aftakeling van het milieu "is een waarschuwing van de natuur voor een model van blinde en inefficiënte ontwikkeling", aldus de premier in een toespraak, aan het begin van het jaarlijkse Volkscongres. "We moeten resoluut de oorlog aan de vervuiling verklaren, zoals we tegen armoede gedaan hebben", zei hij nog.

"50.000 verwarmingsketels op steenkool zullen dit jaar worden verwijderd", aldus de premier. Daarnaast zullen de thermische centrales worden gemoderniseerd en worden 6 miljoen verouderde voertuigen naar de sloop gebracht.

De eerste minister zei nog dat het land een plafond zal invoeren voor het energieverbruik en dat maatregelen getroffen worden om de watervervuiling in te perken, de bodem te bewaren en waterrijke gebieden, bossen en prairies te herstellen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners