China overweegt verbod op vuurwerk

14/12/13 om 13:05 - Bijgewerkt om 13:07

De overheid in de Chinese hoofdstad Beijing overweegt om vuurwerk te verbieden met nieuwjaar, als het huidige smogalarm aanhoudt.

China overweegt verbod op vuurwerk

Vuurwerk in China © Reuters

Als er tijdens de vakantie, die op 31 januari begint, een oranje of rood smogalarm van kracht is in China, zal er een verbod op vuurwerk worden ingesteld. Dat liet de dienst voor Vuurwerk weten.

Het Chinese waarschuwingssysteem telt vier kleuren: blauw, geel, oranje en rood, in stijgende orde van gevaar. De bevolking zal gewaarschuwd worden per sms.

Beijing kreunt al jaren onder de smog, en vorig jaar leidde het massale gebruik van vuurwerk rond nieuwjaar tot een stijging in de metingen van het gevaarlijke fijnstof tot 500 microgram per kubieke meter.

Milieuvriendelijk

De stad lanceert dit jaar voor het eerst ook milieuvriendelijk vuurwerk. Dat bevat geen zwavel en produceert minder rook, maar is wel iets duurder dan conventioneel vuurwerk.

Chinezen vieren hun nieuwjaar traditioneel met veel vuurwerk.

De traditie gelooft dat de knallen kwade geesten en ongeluk kunnen verjagen. Het gebruik leidt jaarlijks tot een golf van ongelukken, met verwondingen en woningbranden tot gevolg. (IPS/AVE)

Lees meer over:

Onze partners