China maakt 10 procent meer neerslag tegen 2015

14/12/11 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

De Chinese overheid start vier nieuwe programma's om kunstmatig 10 procent meer neerslag te creëren in het land, goed voor 230 miljard kubieke meter water per jaar meer.

China maakt 10 procent meer neerslag tegen 2015

© Reuters

Elk jaar trekt naar schatting voor 3.000 miljard kubieke meter water over China, maar amper een vijfde daarvan komt op het land terecht in de vorm van neerslag. Het land wil nu op een kunstmatige manier een groter deel van die wolken in neerslag omzetten.

In de provincie Jilin loopt daarvoor al een project waarbij jaarlijks 50 miljard kubieke meter regen en sneeuw "gewonnen" wordt. Maar het Chinese meteorologisch instituut CMA maakt zich sterk dat dat volume kan groeien tot 280 miljard kubieke meter.

"Omdat wolken eindeloos zijn, is ook weerscontrole eindeloos", zegt Sheng Jiangping van het CMA in de Chinese krant China Daily. "De vijf regionale programma's voor weerbeheer zullen de middelen op de grond coördineren, zoals raketten en vliegtuigen, over de provinciegrenzen heen om het potentieel te maximaliseren." Daarvoor komt er tegen 2015 een nationaal commandocentrum.

Volgens Zheng kunnen de programma's een belangrijke rol spelen in het halen van de nationale doelstelling om de graanoogst tot 550 miljoen ton op te krikken tegen 2020. De programma's zijn nodig omdat droogte en overstromingen steeds vaker voorkomen en de doelstelling in gevaar brengen.

"Het programma in Jilin werkt goed", zegt Zheng. "Dat succes zal de ontwikkeling van de vier andere projecten bespoedigen." De nieuwe projecten komen in het noordwesten, het zuiden, het zuidwesten en het noorden van China, maar er is nog geen gedetailleerd plan vrijgegeven. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners