China heeft steenkoolvervuiling systematisch zwaar onderschat

04/11/15 om 01:09 - Bijgewerkt om 02:54

China gebruikt veel meer steenkool dan tot dusver gemeld. Jaarlijks is het verbruik met tot 17 procent onderschat. Dat blijkt uit nieuwe statistieken die de overheid publiceert. De gegevens hebben belang voor de vervuiling in het land, en voor de klimaatconferentie in Parijs.

China heeft steenkoolvervuiling systematisch zwaar onderschat

Smog in Rizhao, China © REUTERS

China is al een tijd 's werelds grootste vervuiler door steenkoolverbruik, en de bijstelling van data die nu gebeurd is, maakt dat meer dan ooit waar. Tussen 2005 en 2013 lag het steenkoolverbruik in China volgens de nieuwe statistieken 10 tot 15 procent hoger dan tot dusver gerapporteerd, met een piek tot 17 procent. De Chinese autoriteiten geven geen uitleg over hun gewijzigde statistische gegevens, aldus The New York Times, maar het komt erop neer dat ze jaarlijks ongeveer 1 miljard ton aan extra koolstofdioxide in de atmosfeer gebracht hebben - dat is, nog altijd volgens de krant, als extra-vervuiling in China, ongeveer de totale vervuiling die Duitsland jaarlijks door het gebruik van fossiele brandstoffen veroorzaakt. Nog een vergelijking: in 2012 heeft China 600 miljoen ton steenkool meer verbruikt dan tot dusver aangegeven. 600 miljoen ton is 70 procent van de jaarlijkse Amerikaanse consumptie van steenkool.

Dit alles betekent dat de modellen die voor de klimaatconferentie in Parijs werden voorbereid op gedeeltelijk foute gegevens zijn gebaseerd. Het betekent ook dat de vervuiling in China nog groter is dan tot dusver officieel aangegeven, wat, gelet op de vele smogdagen, niet veel mensen verwondert.

Gesloten mijnen die toch open blijven

De nieuwe Chinese statistieken werden volgens de Times zonder publiciteit, en zonder verdere uitleg, gepubliceerd in "het jaarboek van energiestatistieken". De toename zit vooral in de zware industrie. Verantwoordelijken weigerden aan de krant uitleg te verschaffen over de plotsklaps gewijzigde statistieken.

China heeft zich ertoe verbonden vanaf 2030 de groei van de vervuiling door koolstofdioxide te stoppen. Op welk niveau de Chinese vervuiling in 2030 moet staan is niet vastgelegd.

Het is niet de eerste keer, schrijft The Times, dat China zijn steenkoolconsumptie onderschat.

In de late jaren 90 was er fraude bij de aangekondigde sluiting van kleine koolmijnen. China liet vele van die kleine mijnen gewoon verderwerken, maar nam niet langer de steenkool die ze produceerden op in de kolenstatistieken. Zo werd een tijdlang de indruk gewekt dat de economie groeide zonder dat de vervuiling toenam.

Onze partners