Canada trekt zich officieel terug uit Kyoto-protocol

13/12/11 om 09:24 - Bijgewerkt om 09:24

Canada is het eerste land dat zich officieel terugtrekt uit het klimaatakkoord dat ondertekend werd in 1997 en in voege trad in 2005.

Canada trekt zich officieel terug uit Kyoto-protocol

© Reuters

Canada heeft officieel meegedeeld dat het zich terugtrekt uit het Kyoto-protocol, het klimaatakkoord dat als doel heeft de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Volgens de Canadese minister van Leefmilieu Peter Kent werkt het Kyoto-protocol niet en riskeerde Canada miljarden dollars boete te moeten betalen als het het akkoord zou blijven onderschrijven.

Het land had zich geëngageerd om tegen 2012 zijn uitstoot van broeikasgassen met 6 procent te laten dalen tegenover 1990, maar de uitstoot is integendeel nog toegenomen. Canada is het eerste land dat zich officieel terugtrekt uit het akkoord dat ondertekend werd in 1997 en in voege trad in 2005. Ook Rusland en Japan hebben al laten blijken dat ze zich niet zouden inschrijven in een verlenging van het Kyoto-protocol, dat afloopt in december 2012.

"Het protocol omvat niet de twee grootste uitstoters van broeikasgassen, de Verenigde Staten en China, en kan dus niet werken", zei de Canadese minister nog. "Het Kyoto-protocol is niet de weg naar een wereldwijde oplossing voor de klimaatverandering; het vormt veeleer een obstakel", aldus Kent.

Akkoord over voortzetting na 2012

Tijdens een klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban hebben de vertegenwoordigers van een 190-tal landen vorig weekend een akkoord bereikt om het Kyoto-protocol voort te zetten na 2012. Ze raakten het ook eens om tegen 2015 tot een voor alle landen van de planeet bindend akkoord te komen over een verlaging van de broeikasgasemissies. Dat akkoord zou dan tegen 2020 moeten in werking treden. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners