Cameron zet doorbijter op klimaatpost

12/05/15 om 13:59 - Bijgewerkt om 13:59

De Britse premier David Cameron kiest Amber Rudd voor de belangrijke positie van klimaatminister. Waarnemers zien daarin een signaal dat Cameron werk wil maken van de strijd tegen de klimaatverandering.

Cameron zet doorbijter op klimaatpost

Amber Rudd © Reuters

Cameron promoveert Rudd, die al een jaar "junior minister" was voor het Klimaat, tot minister voor Energie en Klimaatverandering. Zo geeft hij het signaal dat het thema meer gewicht krijgt in zijn volgende ambtstermijn, en tempert hij de vrees dat de conservatieve regering snel haar beloften rond een sterk klimaatbeleid zou inslikken.

Milieuorganisaties zijn dan ook blij met het nieuws. "De aanstelling van Rudd is een hoopvol teken dat de overheid het meent met de implementatie van de klimaatwetgeving en en met een sterke klimaatovereenkomst in Parijs later dit jaar", zegt John Sauven van Greenpeace UK. "Mevrouw Rudd was een sleutelfiguur in de hervorming van het visserijbeleid. We hopen dat ze dezelfde drive en ambitie meebrengt om de schone en efficiënte energietoekomst te verzekeren die de Britten nodig hebben."

Producenten

Niet enkele milieuverenigingen zijn blij met de aanstelling. Ook de hernieuwbare energiesector is enthousiast. "Amber Rudd is het voorbije jaar voluit gegaan voor hernieuwbare energie en een CO2-arme economie", zegt de Britse Renewable Energy Association. "Haar aanstelling zal de vrees temperen die bij sommigen leeft na de verkiezingen. We kijken ernaar uit om met haar samen te werken aan de dringende uitdagingen in de nabije toekomst, om ervoor te zorgen dat we onze doelstellingen bereiken op de meest efficiënte manier."

Rudd gelooft sterk in de rol van bedrijven en de markt als motor van verandering, eerder dan regels en inmenging van de overheid. Ze verwijst graag naar Margeret Thatcher als de "eerste wereldleider die voor de VN sprak over de klimaatverandering". (IPS/TE)

Onze partners