Californië zinkt nog sneller weg dan gedacht

20/08/15 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:01

De aanhoudende droogte in Californië laat de grond in Central Valley aan de Amerikaanse westkust sneller zinken.

Californië zinkt nog sneller weg dan gedacht

© Reuters

Volgens het Californische waterbestuur, dat verwijst naar een NASA-rapport, leidt het enorme gebruik van grondwater in de voor de landbouw benutte vallei op vele plaatsen tot grote verzakkingen van de bodemoppervlakte. "Door het toenemend oppompen zijn de grondwaterstanden naar een recorddiepte gezonken, tot 30 meter lager dan vroegere standen", zei Mark Cowin, baas van het Californische departement voor watervoorraden.

5 cm per maand

Als gevolg daarvan zullen gebieden sneller zinken dan tot nog toe het geval was. Op enkele plaatsen in de San Joaquin Valley zijn verzakkingen van vijf centimeter per maand gemeten, aldus het rapport. Dat kan naast schade aan de infrastructuur er ook toe leiden dat ondergrondse waterbekkens krimpen en minder water kunnen opnemen en bewaren.

In Central Valley wordt over een lengte van 700 kilometer de meeste groenten en fruit van de Verenigde Staten geproduceerd. Tachtig procent van alle amandelen zijn afkomstig uit deze vruchtbare regio. Een groot deel van de teeltgronden moet geïrrigeerd worden.

Na een droogte van enkele jaren in het Westen van de Verenigde Staten zijn de waterbekkens naar hun diepste punt gedaald. (Belga/TE)

Lees ook: Waarom de El Nino-regen ook voor Californië een ramp is

Lees meer over:

Onze partners