Buizerd valt jogger aan in Gruitrode

© Reuters

Een jogger is in Gruitrode het slachtoffer geworden van een aanval door een buizerd. ‘Zeldzaam, maar niet ongewoon’, klinkt het bij Vogelbescherming Vlaanderen. Buizerds beschermen hun nest wanneer ze broeden.

Het blijft zeldzaam, maar buizerds zijn vrij territoriaal en als ze broeden weinig tolerant tegenover alle mogelijke bedreigingen in de buurt van hun nest. Dat zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen op het feit dat er in Gruitrode opnieuw een jogger werd ‘aangevallen’.

Dat er de laatste jaren verschillende meldingen zijn, komt omdat de roofvogel het opnieuw beter doet.

Buizerds broeden in hoge loofbomen met grote kruinen. Ze leggen drie tot vier eieren vanaf begin april en kunnen tot midden juli jongen opvoeden. “De verdediging van het nestterritorium kan omwille van de eieren of de jongen”, aldus Rodts. “Dat joggers ‘aangevallen’ worden zien we enkel bij buizerds, en lang niet bij alle buizerds, want het blijft een zeldzaam gegeven. Andere roofvogels zoals haviken, sperwers, torenvalken of eventueel wespendieven doen dat niet.”

Paden langs broedgebieden afsluiten of als jogger tijdelijk een andere route volgen, lijkt volgens Rodts de meest aangewezen oplossing, aangezien buizerds en hun nesten onvoorwaardelijk beschermd worden in Vlaanderen. “Joggers kunnen zich ook met een petje beschermen tegen mogelijke verwondingen door klauwen, ik kan me best voorstellen dat mensen schrikken als ze voor het eerst ‘aangevallen’ worden.”

Geen alleenstaand geval

De afgelopen jaren waren er in de maanden mei en juni verschillende meldingen van buizerds die joggers ‘aanvielen’ vanuit Limburg, meer bepaald in Heusden-Zolder en Gruitrode, maar ook uit Vlaams-Brabantse bossen in Scherpenheuvel-Zichem, Averbode, Kampenhout, Bertem, Bierbeek en Kortenberg. “In tegenstelling tot andere roofvogelsoorten, doet de buizerd het de laatste jaren niet slecht.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content