Broeikasgassen stijgen naar recordhoogte

© Reuters

In 2010 bevond zich in de atmosfeer een recordconcentratie aan broeikasgassen, die aan de basis van de klimaatopwarming liggen.

“In 2010 heeft de concentratie broeikasgassen een niveau bereikt dat sinds het pre-industriële tijdperk in de 18e eeuw nog nooit opgetekend werd”, zo verklaart de secretaris-generaal van Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), Michel Jarraud.

“Zelfs wanneer vandaag geen broeikasgassen meer uitgestoten worden, zal het reeds aanwezige gas in de atmosfeer tientallen jaren blijven bestaan en het breekbare evenwicht van de aarde en het klimaat verstoren”, aldus Jarraud.

Broeikasgassen vangen een deel van de zonnestraling in de atmosfeer op en zorgen zo voor opwarming.

Tussen 1990 en 2010 liep de “radiative forcing” (het verschil tussen door het klimaatsysteem ontvangen en uitgestoten energie dat, indien positief, leidt tot een opwarming) door broeikasgassen met 29 procent op, waarvan koolstofdioxide (CO2) alleen al verantwoordelijk is voor 80 procent.

Tussen 2009 en 2010 steeg de CO2-concentratie in de atmosfeer met 2,3 promille, wat meer is dan het gemiddelde van de jaren 1990 (1,15 promille) en dat van het voorbije decennium (2,0 promille). (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content