Britten redden ondergesneeuwde Belgen in Schotse Hooglanden

04/04/12 om 08:42 - Bijgewerkt om 08:42

Britse reddingswerkers hebben een groep van negen Belgen gered. Ze waren vast komen te zitten in de sneeuw tijdens een trektocht op de Ben Macdui, de tweede hoogste berg van Schotland.

Britten redden ondergesneeuwde Belgen in Schotse Hooglanden

© Reuters

De negen, drie mannen en zes tieners tussen 14 en 16 jaar oud, werden verrast door de hevige sneeuwval die de regio teisterde. Ze zijn ongedeerd.

De Belgische bergwandelaars waren vertrokken uit Braemar en wilden twee tot drie dagen gaan kamperen in de Cairngorns in de Schotse Hooglanden. Ze werden echter verrast door het slechte weer en besloten hun kamp op te zetten op wat hen een veilige locatie leek. Toen ze 's ochtends merkten dat er meer dan een meter sneeuw was gevallen, stuurden ze een sms naar een Schotse vriend die de hulpdiensten verwittigde.

Reddingsmissie

Een team van de Royal Navy Sea King en een reddingshelikopter lokaliseerde hen en bracht hen in veiligheid. Volgens hoofdinspecteur Andy Todd, die de reddingsmissie coördineerde, hadden de Belgen er goed aan gedaan om ter plaatse te blijven. Als ze zouden geprobeerd hebben op eigen houtje naar beneden te komen, bestond het risico dat ze onderkoeld zouden raken en verrast zouden worden door lawines.

Goede reactie

Dat ze gered konden worden is deels te danken aan het feit dat ze de hulpdiensten een erg precieze locatie doorgaven. Volgens Todd zijn de Belgen niet in de fout gegaan. "Niemand had kunnen voorspellen dat het winterweer zo snel zou optreden. Ze wisten waar ze waren, hadden het juiste materiaal en maakten de juiste beslissingen". (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners