Brazilië belooft kogelgordeldier te beschermen

14/02/14 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

De Braziliaanse regering belooft nog dit jaar concrete plannen ter bescherming van het kogelgordeldier, de mascotte van het WK voetbal. Volgens bioloog Rodrigo Castro, die het dier voorstelde als mascotte, wordt slechts een fractie van de opbrengst van de merchandising gebruikt voor het behoud van de bedreigde soort.

Brazilië belooft kogelgordeldier te beschermen

Kogelgordeldier © ThinkStock

De cartoonfiguur Fuleco, geïnspireerd op het kogelgordeldier dat zich bij bedreiging oprolt als een bal, prijkt al twee jaar op T-shirts en andere merchandising. Secretaris-generaal Jerôme Valcke van de Wereldvoetbalbond FIFA zei bij de keuze voor de mascotte dat zijn organisatie haar steentje wilde bijdragen aan de bescherming van de bedreigde diersoort.

Castro, die een organisatie voor het behoud van het kogelgordeldier leidt, zegt echter dat hij nog geen inkomsten heeft gezien. 'Meer Brazilianen kennen het diertje, maar dat resulteert niet in meer fondsen om het te redden,' zei Castro aan persagentschap AP.

Het Braziliaanse ministerie van Milieu belooft nu een strategie te zullen ontwikkelen om de natuurlijke habitat van het kogelgordeldier, dat vooral in de noordoostelijke regio Caatinga leeft, te beschermen en mensen te informeren over het risico op uitsterven als ze blijven jagen. Zonder actie bestaat de vrees bestaat immers dat het dier over 50 jaar is uitgestorven.

Lees meer over:

Onze partners